Motýl, nebo pták? Český fotograf zachytil raritu přírodní říše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Motýl, nebo pták? Český fotograf zachytil raritu přírodní říše

Tenounký dlouhý sosáček, jímž nektar saje, vystupuje z hlavičky pod tykadly.
Tenounký dlouhý sosáček, jímž nektar saje, vystupuje z hlavičky pod tykadly. (Foto pro Aha! – Jakub Bílek)

Kolibřík na české zahrádce? Ani miniaturní ptáček, ani mámení. Namlsat se přilétla dlouhozobka svízelová. Není to americký opeřenec, ale lišajovitý motýl. Ne nadarmo se mu však říká kolibřík Evropy.

Dlouhozobka je v rychlém kmitavém letu a při sání nektaru z květů malému kolibříkovi velmi podobná. Místo dlouhého tenkého zobáčku má tento motýl nebývale dlouhý sosák. Když jím za letu pije nektar z květů, třepotá rychle křídly, a tak podobně jako kolibřík neusedá na rostlinu, ale »stojí« ve vzduchu.

Jednu nenasytnou krásku zachytil při hodování fotograf přírody Jakub Bílek z Kladna. Dlouhozobka si ráda pochutnává třeba na nektaru bodláků, chrp, hvozdíků. Na zahrady se nechá zlákat kromě jiného muškáty, kakosty či petúniemi. Tito roztomilí motýli k nám přilétají z jižních částí Evropy na začátku léta a na podzim se do teplejších krajin opět vracejí.

Denní můra

Dlouhozobka svízelová patří mezi lišajovité motýly. Na rozdíl od většiny ostatních však nelétá jen v noci, ale i za denního světla.



Přečtěte si
kozmix
4. 9. 2022 • 08:31

Téhle rarity mám plnou zahradu. Takže jsem rád, že jim má naše zahrada co nabídnout. A taky jsem přemýšlel co to vlastně je. 👍

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.