Jemní motýlí krasavci vědí, jak přečkat i drsnou zimu: Překonají mráz i dálky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jemní motýlí krasavci vědí, jak přečkat i drsnou zimu: Překonají mráz i dálky

Babočka bodláková bod mrazu nesnese.
Babočka bodláková bod mrazu nesnese. (Foto Shutterstock, Profimedia)

Krásní, křehcí a zranitelní jsou motýli. Přesto se mezi nimi najdou odolní borci, kteří i bez úkrytu překonají mráz. Jiní jako ptáci letí za teplem stovky kilometrů přes hory a moře.

Jedni přečkají zimní čas ve stádiu vajíčka nebo housenky, další jako kukly. Je ale řada těch, kteří přezimují v plné své krásce dospělce. Největším otužilcem je žluťásek řešetlákový. Toho lze zahlédnout i v zasněžené krajině. Některé babočky můžeme najít »spící« ve sklepích, chatách apod. Jiné babočky či lišajové se zase vydávají na strastiplné cesty. Na podzim táhnou do středomoří nebo až do severní Afriky bez odpočinku. Mnozí vystoupají i do výšky dva tisíce metrů nad mořem. „Převýšení zvládnou. Nechají se vynést vzdušnými proudy,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová.

Žluťásek řešetlákový
Největší otužilec

Často zimuje zavěšený např. na borůvčí či brusinkách. Do mrazu ho příroda vybavila. „V těle má speciální bílkoviny, které působí jako nemrznoucí směs. Brání tvorbě ledových krystalů. Kdyby se vytvořily v buňkách, roztrhly by je,“ objasňuje Anděrová. Tento žluťásek se po zimě probouzí jako první z motýlů v době, kdy ještě mnoho potravy není. Přesto hlady netrpí. „V těle má tzv. tukové těleso. Je to hnědý tuk, který uvolňuje snadno teplo. Z něj motýl získá energii,“ dodává zooložka.

Žluťásek řešetlákový na jaro nečeká, vylétá už na konci zimy.

Přeborníci lišajové

Mezi tažné motýly patří lišajové. Při létání jsou přeborníky. Například lišaj smrtihlav dokáže vytrvale letět rychlostí až 54 km za hodinu a překonat vzdálenost až 4500 km.

Babočka létá přes Alpy

Mezi pravé motýlí migranty patří babočka bodláková. Její cesta za teplem vede i přes Alpy. Vyšší nadmořská výška pro ni není překážkou. Na jaře se opět vrátí. U nás se páří, nakladou vajíčka a hynou.

Zůstávají nehybní

U nás přezimují např. babočka kopřivová, babočka paví oko či babočka osiková. Během zimy je můžeme najít v úkrytech ve stavu nehybnosti, kdy se jim téměř zastaví životní pochody. S jarním sluníčkem se probudí a vylétnou.

Přečtěte si
kristýna ryglová
17. 3. 2023 • 21:05

Já zvládám zimu docela v pohodě. Ne, že bych ji měla ráda, ale doma máme krásné teplo, takže jsme celou zimu schovaní. Topíme v akumulačních kamnech, která máme z http­s://ww­w.fl­amen­.cz/pr­oduct-brands/norsk-kleber/ a během topení se naakumulují, takže se z nich v noci uvolňuje teplo a máme tu tak stejné teplo i ráno.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.