Batolec duhový přiletěl ochutnat výživný pot manželů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Batolec duhový přiletěl ochutnat výživný pot manželů

Paní Dana byla z motýla nadšená.
Paní Dana byla z motýla nadšená. (Foto archiv Jiřího Krutílka)

Zrovna když měli manželé Jiří Krutílek (53) a Dana Králová (51) z Nového Jičína na zahradě plno práce, více než hodinu jim nedal pokoj nečekaný host. Motýl batolec duhový se rozhodl s nimi přátelit zvláštním způsobem.

„Přelétával z manželky na mě a naopak, nasával nás sosáčkem a byl evidentně spokojený,“ líčil Jiří. Chováním krásného hmyzáka byli on i jeho žena více než zaskočeni. „Protože vlastníme Květinářství u hřbitova, jsme možná nasáklí flórou, takže motýl neodolal,“ přemítali manželé. Podle entomologa Lukáše Spitzera někteří motýli, a zvláště pak batolci, vyžadují k životu i jiné živiny než jen nektar z rostlin, který má málo dusíkatých sloučenin.

„Motýli je však potřebují k dozrávání vajíček a spermií,“ vysvětlil Spitzer. Spousta jich proto saje bláto nebo hlínu u kaluží. „Lidský pot je vlastně směs rozličných chemických látek rozpuštěných ve vodě,“ popsal entomolog. Batolec si k manželům prostě přiletěl doplnit chybějící živiny.

Jiřímu přistál na čele.

Víte, že...

...batolec duhový patří do čeledi babočkovitých? Tento denní motýl je nápadný svým zbarvením a zajímavý díky tomu, že podle úhlu dopadu slunečního světla se barva jeho křídel mění z hnědé přes fialovou až na jasně kovově modrou a zase zpět.

Mršiny i výkaly

Batolci létají osávat také mršiny a výkaly. „Traduje se, že profesor z Univerzity Karlovy demonstroval zvyky motýlů tím, že strčil prst do výkalů, zvedl ho nad hlavu a čekal. Za chvíli mu na něj sedl batolec a spokojeně začal sát,“ dodal Spitzer.



Přečtěte si
Dagmar Horáková
7. 9. 2023 • 18:00

Nejedná se o batolce duhového, nýbrž o batolce červeného.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.