SRŠEŇ ASIJSKÁ SE Z NĚMECKA BLÍŽÍ DO ČECH: Vraždí včely | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

SRŠEŇ ASIJSKÁ SE Z NĚMECKA BLÍŽÍ DO ČECH: Vraždí včely

Útočí ve skupinkách až po padesáti
Útočí ve skupinkách až po padesáti (Washington State Department of Agriculture/Handout via REUTERS)

Agresivní vrah včelstev postupuje k českým hranicím! Sršeň asijská, která nemá v Evropě konkurenci, by se k nám mohla dostat už letos. Útočí ve skupinách, a když vás napadne, nepomůže ani útěk. Bude vás pronásledovat kilometry!

Menší vzrůstem, o to však agresivnější sršeň asijská se nedávno objevila u německého Řezna, 50 kilometrů od našich hranic. Proč je to problém? Invazivní druh se po Evropě šíří od roku 2004 a postupuje rychlostí až 100 kilometrů za rok. A kam přijde, tam masakruje včelstva. Pokud se do blízkosti nechráněného úlu dostanou, je se včelami amen. „Útočí ve skupinkách až po padesáti. Jedno hnízdo čítající dva tisíce sršní uloví za sezonu milion jedinců hmyzu a v obydlených oblastech tvoří včely více než polovinu jejich kořisti,“ říká Petr Kolář z časopisu Včelařství.

Důležité je včasné hlášení výskytu a s tím může pomoci každý, není ale jednoduché sršeň asijskou rozeznat od té naší. Je o něco menší, dorůstá »jen« tří centimetrů, má výrazně světle žluté nohy a tělo zbarvené více do černa. V případě podezření pošlete informaci o výskytu, nejlépe i s fotkou, na e-mail invazivnidruhy@ nature.cz nebo na internetové stránky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. I včelaři se mohou připravit. „Nejúčinnější jsou ochranné sítě přes úly nebo mřížky na vchodech do úlu, kterými včela proletí, ale sršeň ne,“ dodává Kolář.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.