Entomolog Jindřich Roháček objevil nový druh mouchy: Těší mě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Entomolog Jindřich Roháček objevil nový druh mouchy: Těší mě!

Byla objevena v zaschlé pryskyřici.
Byla objevena v zaschlé pryskyřici.  (Foto Slezské muzeum v Opavě, Jindřich Roháček)

Vědecký objev a originální pocta manželce! Český vědec Jindřich Roháček (71) popsal dosud neznámý druh mouchy. Hmyz pojmenoval Christelenka po nálezkyni 40 milionů let starého baltského jantaru Christel a své choti Lence.

Již vyhynulá moucha byla objevena v zaschlé pryskyřici vytěžené z ruského lomu Jantarn, který je součástí tzv. baltského jantarového pralesa. Nedávno publikovaný výzkum entomologa Jindřicha Roháčka a jeho zahraničních kolegů ji zařadil do nové čeledi Christelenkidae Roháček. „Objev nové čeledi hmyzu patří vždy k celosvětově významným událostem přírodovědeckého výzkumu, a to i v případě, že jde o čeleď vymřelou,“ řekl David Váhala ze Slezského muzea v Opavě.

Droboučká moucha o velikosti jen asi tří milimetrů byla zkoumána mikroskopy i mikrotomografií. Ta umožnila nahlédnout dovnitř jejího těla. Od současných čeledí se odlišuje nezvyklou kombinací znaků, což jí dalo druhové jméno multiplex, tedy rozličný. „Dr. Roháček pojmenoval tento pozoruhodný taxon Christelenka, což je složenina jmen Christel a Lenka. Věnoval ho tak Christel Hoffeins, která mouchu v jantaru našla, i manželce Lence za celoživotní podporu jeho práce,“ vysvětlil David Váhala.

Objevuje 29 let

Jindřich Roháček se věnuje výzkumu fosilních zástupců hmyzu od roku 1994. Za tu dobu popsal dvě čeledi, jednu podčeleď, čtyři rody a 24 vymřelých druhů. + foto 06-07 OTV Moucha starší čeleď Zástupci čeledi, kterou Roháček popsal v roce 2021.

Pestrý prales

Výzkum dříve neznámých skupin dvoukřídlého hmyzu přispěl k poznání jeho různorodosti v třetihorním baltském jantarovém pralese. „Podle současných poznatků se ukazuje, že druhová pestrost fauny dvoukřídlých byla v tomto ekosystému velice vysoká, patrně větší než je v celé současné Evropě,“ uvedl entomolog.

Víte, že...

...objevit ten správný kousek jantaru není vůbec snadné? Dobrá fosílie mouchy se najde v jednom ze sto tisíc kousků zaschlé pryskyřice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.