Věc málokdy viděná: Toto je slimáčí tanec lásky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Věc málokdy viděná: Toto je slimáčí tanec lásky!

Slimák leopardí patří mezi největší plže.
Slimák leopardí patří mezi největší plže. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

„Panebože, tady visí had,“ lekla se paní Věra (76) z Milíkova na Frýdecko-Místecku, když šla po setmění kolem zídky na zahradě. Pak však na úkaz posvítila baterkou a zjistila, že hledí na zvláštní propleteninu obřích slimáků.

„Byli zavěšeni na slizkém vláknu a pod sebou navíc drželi jakýsi bílý balíček. Něco takového jsem nikdy neviděla,“ řekla seniorka s tím, že se zrovna chystala sbírat slimáky, kteří vylezou za tmy. „Ač slizáky den co den proklínám, nějak mi v tu chvíli nepřišlo fér, tyto dva zlikvidovat. Určitě zrovna předváděli nějaký milostný tanec, protože se stále kolem sebe točili,“ dodala žena. Nemýlila se. „Paní se opravdu povedlo sledovat páření dvou slimáků největších (limax maximus). Ti se často vyskytují u lidských sídel,“ sdělil malakolog (vědec zabývající se měkkýši) Radovan Coufal z Ústavu botaniky a zoologie v Brně.

Zamilovaní hermafroditi

„Páření leopardích slimáků se odehrává tak, že dva jedinci vytvoří slizové vlákno (to šedé nad nimi), na kterém se spustí z nějakého vyvýšeného místa, propletou svá těla a vysunou penisy (nejsvětlejší části dole). Ty následně také propletou a vzájemně se oplodní,“ popsal malakolog Radovan Coufal. Slimáci, přezdívaní leopardí, jsou podle něj hermafroditi, tedy oba mají jak samčí, tak samičí pohlavní orgány. Páření se odehrává večer nebo během noci a trvá většinou desítky minut. Kulovitá vajíčka poté plži nakladou do vlhké půdy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.