Libuši (83) a Františka (70) daly dohromady traktory: Láska kvete i v důchodu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Libuši (83) a Františka (70) daly dohromady traktory: Láska kvete i v důchodu

Rádi se navštěvují i uvnitř domova pro seniory.
Rádi se navštěvují i uvnitř domova pro seniory.  (Foto Aha! – R. Vébrová, archiv Františka Hanzelína, domov Clementas)

Poznali se až »na stará kolena«, i v pokročilém věku mezi nimi přeskočila jiskra. Libuše (83) a František (70) se poprvé setkali v domově pro seniory. Teď je z nich nerozlučný pár.

Láska kvete v každém věku. Rčení bezezbytku naplňují František Hanzelín a Libuše Červená. Ač to nezní příliš romanticky, osudovou se pro dvojici stala návštěva výstavy traktorů před několika měsíci. „Pak jsme si povídali na chodbě a v kavárně našeho domova. Moc si spolu rozumíme,“ svěřila se Aha! Libuše. Oba mají v Domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku svůj pokoj a rádi se navštěvují. „Libuš ráda mluví o svém dětství, kdy se narodila a tak. Občas mě také pustí ke slovu, abych jí řekl, co je nového,“ usmál se František.

Společné aktivity

Velkým koníčkem obou seniorů jsou společné procházky. Rádi korzují v parku ve vnitrobloku domova nebo společně vyrazí po okolí či do města. Jezdí i na výlety. „Teď jsme byli na vánočních trzích v Plzni. A protože František je velký fotbalový fanda, vyrazili jsme i na zápas plzeňské Viktorky,“ řekla Libuše. „Vztahů, které vznikají až v zařízeních pro seniory, není jako hub po dešti,“ řekla k jejich neobvyklému štěstí sociální pracovnice Šárka Mertlová.

Oblek pro božského Karla

I František má co vyprávět. Pracoval jako mistr ve velkém krejčovství v Plzni, kde se roku 1980 objevil Karel Gott. „Nenapovídal toho mnoho, ale byl moc příjemný a milý,“ vzpomínal František. Tehdy Mistrovi ušil černý, dvouřadý oblek z vlněné látky. „Ta stála 400 korun za jeden metr. Byla jedna z nejdražších. Přijel ještě jednou na zkoušku a oblek jsme mu pak poslali poštou do Prahy,“ dodal František.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.