Tapíři v ústecké zoo jsou konečně spolu: Láska má zelenou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Tapíři v ústecké zoo jsou konečně spolu: Láska má zelenou

Jeden bez druhého nedají ani ránu.
Jeden bez druhého nedají ani ránu. (Foto Zoo Ústí nad Labem)

„S láskou má svět naději,“ zpívá Petra Janů ve známé písni a má pravdu. Potvrzuje to i příběh páru tapírů čabrakových z ústecké zoo. Chyběl společný výběh, a tak jejich láska nemohla dostatečně rozkvést. Teď už je ale všechno jinak.

Život tapíra Copaschiho (15) a samice Zoly (7) byl dlouho velmi smutný. Ústečtí ošetřovatelé je měsíce drželi od sebe, aby si při seznamování neublížili. Ač byli vlastně ve stejném výběhu, za obří dřevěnou stěnou žil každý odděleně. „Zadaptovali jsme pro tapíry čabrakové bývalý pavilon slonů, a díky tomu získali perspektivní chovný pár. Jejich spojení v tomto prostoru by ale mohlo být nebezpečné, protože v počátku bývají nervózní,“ vysvětlila mluvčí zoo Veronika Schranková.

10. 11. 2023: Nyní už prozkoumávají společný výběh.

Tapíří seznamce bránil nevhodný koridor, kterým by se mohli oba dostat ven. Zoo proto uspořádala sbírku, do které lidé, včetně čtenářů Aha!, naposílali postupně potřebné peníze. „Potřebovali jsme 120 tisíc korun. Děkujeme všem, kteří podpořili naše tapíry ve výzvě Seznamka pro tapíry. Teď jim držme palce,“ doplnila mluvčí, s tím, že páreček už si první společný výběh náležitě užil. A třeba se brzy objeví výsledek lásky, která nyní má zelenou.

Nové hnízdečko

Venkovní výběh potřebují tapíři nejen k seznámení, ale především pro rozmnožování, čehož by chtěli v Ústí dosáhnout. Tapír čabrakový, žijící v jihovýchodní Asii, je na Červeném seznamu ohrožených druhů. „Především kvůli lovu a odlesňování. Tím ztrácí přirozené prostředí k životu. Udržení jeho populace v zoologických zahradách je proto velmi důležité,“ vysvětlil ošetřovatel Petr Kiebel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.