Samička vombata v Zoo Praha trénuje na porod: Bříško ukazuje za batáty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Samička vombata v Zoo Praha trénuje na porod: Bříško ukazuje za batáty

Nedůvěřivá Winkleigh se k chovateli Davidu Valovi přibližuje velmi obezřetně.
Nedůvěřivá Winkleigh se k chovateli Davidu Valovi přibližuje velmi obezřetně. (Foto Zoo Praha/ Oliver Le Que, Petr Hamerník (fotil jen páření))

Speciální trénink pro budoucí maminku podstupuje v Zoo Praha samička vombata obecného Winkleigh (4). S pomocí hrazdičky si zvyká na vyšetření břicha. Důvěru dává za »sladké brambory«.

Jarní seznamování Winkleigh se samcem Cooperem (3) nebylo právě romantické. Kousali se, cenili zuby, hlasitě výskali. Dnes už spí bok po boku a pokouší se o páření. I proto je trénink důležitý. Opřením se o speciální hrazdičku odhaluje samice citlivé partie a buduje si vůči chovateli důvěru. Až bude březí, nebo bude mít ve vaku mládě, usnadní to veterinární prohlídku.

Nedůvěřivá Winkleigh se k chovateli Davidu Valovi přibližuje velmi obezřetně.

„Když Winkleigh letos v dubnu přišla do Prahy, byla dost plachá,“ říká chovatel David Vala. Teď už je vstřícnější. „Nejvíc v klidu je, když žere. Na hrazdičku ji proto lákáme na oblíbenou pochoutku vombatů, na batáty,“ dodává Vala.

Kratičká březost

Až Winkleigh zabřezne, je možné, že o drobném mláděti se chovatelé dozvědí až po porodu ve chvíli, kdy bude ve vaku. Jako u všech vačnatců je totiž i březost vombatů velmi krátká – trvá 20 až 30 dní.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.