Divoké seznamování v Zoo Praha: Vombatí vřískot a cenění zubů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Divoké seznamování v Zoo Praha: Vombatí vřískot a cenění zubů!

Cooper se snaží dát Winkleigh najevo svou dominanci.
Cooper se snaží dát Winkleigh najevo svou dominanci. (Foto Zoo Praha/Miroslav Bobek)

Ječeli na sebe a cenili zuby. Nápadník ukázal sílu svého chrupu, ovšem nakonec ho poňafala tvrdohlavá dáma. Seznamování vombata Coopera (2) v Zoo Praha s jeho partnerkou Winkleigh (4) z kodaňské zoo nebylo právě harmonické...

Cooper se od prvního okamžiku pokoušel na Winkleigh naskočit ve snaze získat si dominantní postavení a napářit ji. Ta mu ale nehodlala podlehnout hned na začátku první schůzky. Schytávala proto od Coopera desítky kousanců. Podle kurátora Pavla Brandla však byly naštěstí nekrvavé. Postupně samička nezdvořilost nápadníkovi oplácela.

Když chovatel David Vala po zhruba 20 minutách vešel do výběhu, rozrušený Cooper k němu přiběhl hned na první zavolání a nechal se prohlédnout. Žádné zranění neměl, ale rád si šel odpočinout do odděleného výběhu. V pátek už byla situace mnohem klidnější. „Dokonce si jeden druhého nevšímali. Winkleigh prozkoumávala nové prostory a Cooper spal,“ řekl Aha! Vala. Dvojici mohou návštěvníci pozorovat v expozici Darwinův kráter.

Příbuzní koaly

Vombat obecný je nejbližším příbuzným koaly. Obývá Tasmánii a vlhčí oblasti Austrálie. Za potravou, kterou tvoří převážně různé druhy trav, se vydává zpravidla v noci. Své teritorium si značí trusem, který má neobvyklý tvar krychle.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.