Drama na Hrčavě: Kritický stav po bodnutí hmyzem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Drama na Hrčavě: Kritický stav po bodnutí hmyzem!

Člověka může klidně pobodat celá hmyzí parta.
Člověka může klidně pobodat celá hmyzí parta. (Foto HZS Mosty u Jablunkova, Petr Vagner)

Dva dny po sobě zasahoval vrtulník na Hrčavě na Frýdecko-Místecku. Ve středu tam muže (20) velmi vážně popálil elektrický proud, ve čtvrtek do obce na Jablunkovsku mířili letečtí záchranáři znovu. Tentokrát pro alergika, kterého pobodal hmyz.

Podle záchranářů je v tomto období podobných případů i několik během jediného dne. „Ač situace působila velmi dramaticky, lékař na palubě vrtulníku pacienta ihned zaléčil, takže nebyl v ohrožení života,“ sdělil mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Nejvíce zásahů u pobodaných alergiků bývá při slunném počasí, kdy lidé vyrážejí houfně do přírody. „Zvlášť při velkých vedrech a suchu je i hmyz více agresivní. Zhruba od června do konce září míváme těchto případů v Moravskoslezském kraji okolo 120,“ vypočítal mluvčí zdravotníků. Podle Humpla je zásadní rozpoznat příznaky alergické reakce. Obvykle bývá jen lokální a objeví se do 15 minut od bodnutí. Místo vpichu zarudne a oteče. „Lidé volávají vyděšení, ale většinou stačí ho jen chladit a sledovat, jestli se reakce nerozvíjí dál,“ vysvětlil mluvčí.

Žihadlo z ponožky

Člověk však nemusí ani ven, aby dostal žihadlo. Otevřená okna lákají hmyzáky dovnitř bytů i domů. „Mně se sršeň nastěhoval do ponožky. Ta bolest, když jsem si ji nasadila a bodl mě mezi prsty, byla neskutečná,“ líčila Eva Kupková z Frýdku-Místku. I když si obložila nohu mraženou zeleninou, přesto jí natekla až ke kolenu. „Polevovat to začalo včetně bolesti až po několika hodinách,“ dodala Eva.

Záleží, kolik žihadel

Nejčastěji lidé schytají žihadlo od sršňů a vos, někdy od včel. Záleží ale na tom, kolik jich dostanou najednou a kam. Nejnebezpečnější je oblast obličeje, úst, rtů a jazyka. „Jakmile člověk začne těžce dýchat a někdy i ztrácet vědomí či zvracet, nemá smysl čekat, je nutné volat záchranku,“ říká Humpl.

Ven s lékarničkou

Alergici by v letním období neměli vyrážet do přírody bez léků s histaminem. Ty potlačí reakci na žihadlo, stejně jako mast a chlazení místa vpichu utlumí bolest. Riziko sníží i repelenty. Doma alergiky ochrání před problémy sítě v oknech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.