V Brně je k vidění 600 masožravých rostlin: To je smrtící krása | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

V Brně je k vidění 600 masožravých rostlin: To je smrtící krása

Druh masožravky Sarrancenia purpurea.
Druh masožravky Sarrancenia purpurea. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Hrají všemi barvami, pocházejí z celého světa a představují smrtelné nebezpečí. Nikoliv pro člověka, ale pro hmyz. Ve sklenících botanické zahrady přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se lze na výstavě pokochat 600 exempláři masožravých rostlin.

„Chladnější počasí minulých dní masožravkám prospělo, jinak by už dávno odkvetly. Nesnášejí vysoké teploty, v červnu by už byl problém udržet je při životě,“ řekl Miroslav Srba, který s kolektivem letošní výstavu připravil. Milovníci květin – zabijáků – si je mohou v botanické zahradě nejen prohlížet, ale i zakoupit. Ty nejžádanější přijdou pěstitele na několik stokorun.

Největší požírač hmyzu

Mezi největší masožravé rostliny světa patří špirlice (Sarracenia). Duté listy (láčky), které slouží jako padací pasti, dorůstají u největších druhů délky kolem metru. Do každé z nich se může ulovit až několik set much, vos a jiného středně velkého hmyzu. Ten je lákán pestrými barvami láček a nektarem, který je vylučován kolem ústí a na víčku láčky. Víčko se nezavírá, slouží jako přistávací plocha pro hmyz a obrana proti zaplnění pasti dešťovou vodou. masožravky foto 2,3 Duté listy (láčky), které slouží jako padací pasti, dorůstají u největších druhů délky kolem jednoho metru.

Botanickou zahradu na rohu Veveří a Kotlářské ulice tvoří venkovní expozice, která je volně přístupná, a skleníky, do nichž se zájemci dostanou po zazvonění u vchodu pod točitým schodištěm. U něj je i plán zahrady. Jednotlivé rostliny jsou opatřeny jmenovkami a expozice informačními tabulemi. Ve sklenících jsou i mluvící informační panely s výkladem v češtině i angličtině.

Kde, kdy a za kolik

Brno, Kotlářská 2, do 28. května

pondělí až neděle, 9 až 18 hodin

vstupné: základní 120, snížené 60, rodinné 300 Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.