Jedna z nejcennějších relikvií Česka: Vystavují hřeb z Kristova kříže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jedna z nejcennějších relikvií Česka: Vystavují hřeb z Kristova kříže

Hřeb bude uložen do barokního relikviáře.
Hřeb bude uložen do barokního relikviáře. (Foto Aha! – V. Hradská, ČTK/I. Prokop, V. Pancer)

Ukrytý v trezorové místnosti ve zdi kostela sv. Jilji v Milevsku jej před dvěma lety objevili archeologové. Nyní část hřebu, který je pravděpodobně z kříže, na němž zemřel Ježíš Kristus, může poprvé spatřit veřejnost!

Za přísných bezpečnostních opatření bude vzácná relikvie vystavena od Velkého pátku do neděle 16. dubna v píseckém Prácheňském muzeu. Podle geofyzika Jiřího Šindeláře, který se na objevu podílel, šlo o přímo detektivní nález.

Systém dutin

„V důmyslném systému dutin jsme objevili zbytky dvou dřevěných schránek. Jedna pocházela ze 4. století, druhá z doby Karla IV. Už při prvních záběrech bylo zřejmé, že jde o něco mimořádného. Následné analýzy to potvrdily. Jde o odseknutý kus železa, který je signován 87procentním zlatem. Na schránce ze 4. století byly zbytky modrého nátěru pravým ultramarínem, tedy nejdražším pigmentem na světě,“ řekl Šindelář.

Pod bazilikou

K objevu došlo v souvislosti se stavebními pracemi v milevském klášteře, který desítky let zkoumal archeolog Pavel Břicháček. „Pod románskou bazilikou se našly zbytky sakrálních staveb, dále byzantské i francké vykopávky. Jde o kulturní místo evropského významu. Podle okolností je zřejmé, že ve 4. století, kdy se hledají památky po Kristovi, už šlo o mimořádně vzácnou relikvii. Ve středověku byla část hřebu ze svatého Kříže považována za jednu z nejvzácnějších křesťanských relikvií,“ poznamenal Břicháček.

Jen očistili zlato

Jde o šesticentimetrový dlouhý železný hřeb zploštělého tvaru, zřejmě kvůli signaci. Hřeb je pokryt oxidační vrstvou železa. Čisté lesklé železo diváci neuvidí. Konzervátoři se hřebu dotýkali co nejméně, nepoužili žádné chemické látky. Jediným zásahem bylo očištění zlatého křížku, aby ho mohli lidé vidět v plné kráse. Seškrábaná hmota, kterou je čistý uhlík, zůstane podle odborníků uchována pro příští generace k dalšímu zkoumání.

Přečtěte si
lekno
5. 4. 2023 • 19:35

Historie.. I pozůstatky Noemovy archy jsou patrné pod vrchem Ararat. Záběry z dronu taky poukazují na ní. Vláda v Turecku potvrdila dlouholetý výzkum Rona Wyatta a jeho kolegů. A založila pod vrchy Araratu novou přírodní rezervaci Noemovy Archy dne 20 června 1987.
Všechno to bylo dávno, no stalo se.. Pána Ježíše před Pilátem měli omezenci za blázna a chtěli po něm, aby jim ho vydal na ukřižování. Jelikož nikdo zde nežije věčně, teď jsou už ti zuřivci tam - na "druhém břehu". Pravděpodobné je, že asi neskončili všichni v hezkém nebíčku. Reálnější bude, že na novém místě pobytu tam někde dolů – už změnili názor na Něho. Pozdě..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.