Smrt Ježíše pohledem šéfa mordparty: Jak proběhla nejznámější vražda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Smrt Ježíše pohledem šéfa mordparty: Jak proběhla nejznámější vražda

Násilí byl Ježíš podroben ještě před ukřižováním na Golgotě.
Násilí byl Ježíš podroben ještě před ukřižováním na Golgotě. (Foto Muzeum umění Olomouc, Midjourney AI, Museo del Cenacolo Vinciano)

Bodnut nebyl do srdce, ale do žebra, prošel neslýchaným mučením! Tak shrnul šéf olomoucké mordparty Jan Lisický případ vraždy starý tisíce let – ukřižování Ježíše Krista. Jako čin z policejních spisů jej rozebral pro muzejní přednášku.

Případ nejznámější vraždy v dějinách, ukřižování Ježíše Krista, odhalil šéf olomoucké kriminálky Jan Lisický v rámci série komentovaných prohlídek Muzea umění v Olomouci s názvem KOMPRO. K výkladu využil kříž s Ježíšem z roku 1500 od neznámého autora, k celé události přistupoval z pohledu dnešního kriminalisty. „Nastudoval jsem si výpovědi svědků, v tomto případě existují čtyři, a to jsou evangelisté. Tři z nich od sebe opisovali. A jediný – mně sympatický Jan – to pojal jinak. Musel jsem přijmout závěr, že svědecká výpověď nic moc,“ uvedl na úvod. „Nechci se dotknut autorů, ale jsou tam elementární chyby. Takto by neměl vyslýchat ani policista na obvodním oddělení,“ doplnil.

Spasitel na soudním

Divákům pak odhalil třeba okolnosti ukřižování, jež probíral i se soudním lékařem. „Jedna z chyb je probití dlaní hřebíky – při tomto způsobu by ho v žádném případě unést nemohly,“ řekl Lisický. Umělci vytkl probodnutí srdce, podle anatomie těla by bylo trefeno žebro. Ale i zpodobnění vytékající krve z dlaně – kvůli gravitaci nemohla stékat do podpaží. Naopak pod trnovou korunou by hlava Ježíše více krvácela.

Jan Lisický

Důkaz o krutosti

Lisický též prozradil, že znázorněné modřiny pod očima by zelenaly po pěti až sedmi dnech od úderu. „Což by svědčilo o tom, že dostal nakládačku ještě týden předtím, než se odehrály ty tragické události,“ řekl. Ač přednášku vedl s nadsázkou, nezapomněl Lisický zdůraznit, že čin tak, jak jej známe z biblických příběhů, je důkazem lidské krutosti.

KOMPRO: Umění jinak

Pořad KOMPRO muzeum odstartovalo loni v září. KOMentované PROhlídky se od klasických liší tím, že průvodci komentují díla z pohledu jiné profese, než je výtvarné umění. Do začátku prázdnin mezi nimi byli párový terapeut Jan Vojtek, ekonom Tomáš Sedláček, spisovatelka Bianca Bellová a právě Lisický. Jeho výklad teď muzeum nabízí na svém webu www.muo.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.