Umřeli hlady, aby uviděli Ježíše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Umřeli hlady, aby uviděli Ježíše

Vyhladověli se k samému konci, zfanatizovaní stoupenci Makenziho měli za to, že smrt je dovede za Ježíšem.
Vyhladověli se k samému konci, zfanatizovaní stoupenci Makenziho měli za to, že smrt je dovede za Ježíšem. (Foto Profimedia)

Chtěli se potkat s Ježíšem, přičemž podmínkou bylo hladovět, až úplně vyhladovět. Náboženská sekta v Keni spáchala hromadnou sebevraždu. V týdnu bylo v mělkých hrobech nalezeno 109 těl stoupenců fanatického kněze Makenziho.

Číslo ale pravděpodobně nebude konečné, pátrací středisko pohřešuje 92 osob. Mrtví členové křesťanské sekty s názvem Good News International Church byli nalezeni na lesním pozemku vůdce Paula Makenziho a jejich odchod na onen svět byl dobrovolný. Uvěřili pastorovi, že budou-li následovat jeho »dobře míněné rady«, čeká je brzký odchod do nebe. Muselo to být tristní, když hlady zesláblí sektáři zakopávali své mrtvé souputníky a sami čekali na smrt.

„Věřili jsme tomu, že když budeme hladovět, nakonec se potkáme s Ježíšem,“ sdělila vyšetřovatelům jedna z jedenácti přeživších. Kromě již mrtvých členů sekty objevili policisté v lese Shakahola dalších 15 podvyživených důvěřivců, z nichž se čtyři nepodařilo zachránit. A pastor Makenzi? Putoval do vazby, kde drží hladovku. Pro policii je známá firma, již dvakrát byl zatčen, naposledy v březnu tohoto roku, a to dokonce v souvislosti s úmrtím dětí. V obou případech byl propuštěn na kauci, vyšetřování ale dál pokračuje. Keňská tragédie není první, historie pamatuje podobné hromadné rituální sebevraždy.

1978: Největší masová sebevražda

K dobrovolnému odchodu z toho světa 909 zfanatizovaných lidí, z čehož třetinu tvořily děti, došlo 18. listopadu 1978 v misijní kolonii Jonestown v jihoamerické Guyaně. Příslušníci sekty s poetickým názvem Svatyně lidu zcela uvěřili svému vůdci Jimu Jonesovi, že opustí-li tento svět, čeká je naprostá ekonomická, sociální a rasová rovnost. Poté si připili limonádou obohacenou o smrtící kyanid. Kdo neuposlechl, byl na onen svět vyprovozen střelou do hlavy. S kulkou v hlavě byl ostatně také nalezen i sám Jim Jones. Manipulace s věřícími mu vycházela přes 20 let, sektu založil v roce 1955 a dokázal si získat na dvacet tisíc oveček. Tvrdil, že je inkarnací Ježíše a Lenina!

1978, Největší masová sebevražda: Mrtví leželi, jako by usnuli po pikniku.

2023: Ve jménu Boha

Ve jménu Boha K rituálnímu ubití sedmi nevinných lidí, z nichž 6 byly děti a sedmou těhotná žena, došlo v lednu v Panamě. Zbylých 14 lidí, kteří byli svazování a mučeni, se podařilo vysvobodit. Násilí vypuklo v indiánské rezervaci nedaleko karibského pobřeží poté, co jeden ze členů sekty Nové boží světlo dostal vzkaz od Boha. Policie zadržela deset podezřelých, mezi kterými byl i dědeček zavražděných dětí.

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.