Český kněz šéfuje exorcistům a říká: Chce to více vymítačů satana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Český kněz šéfuje exorcistům a říká: Chce to více vymítačů satana!

Vymítač ďábla, jak ho při práci v roce 1973 s notnou dávkou fantazie ztvárnil Hollywood.
Vymítač ďábla, jak ho při práci v roce 1973 s notnou dávkou fantazie ztvárnil Hollywood.  (Foto ara, Profimedia.cz, reprofoto ČT, Warner Bros.)

Chybí kněží schopní bojovat s ďáblem. To si myslí český katolický kněz Karel Orlita (53), který působí jako nový předseda Mezinárodní asociace exorcistů (AIE).

Podle Karla Orlity by řada katolických biskupů chtěla mít ve své diecézi aspoň jednoho či dva exorcisty. Těch však není dost. „Nestačí mít dobrou teologickou přípravu a být dobrým knězem, abyste mohli dělat exorcistu - chce to ještě něco víc,“ řekl rodák z Ostravy v rozhovoru s katolickou agenturou SIR. V katolické církvi mohou vymítání ďábla praktikovat jen biskupové či kněží, kteří dostali od biskupa pověření. Orlita se podle svých slov stal exorcistou asi před 15 lety a nyní působí při brněnské diecézi.

Žádní čarodějové

Podle něj si někteří věřící myslí, že mají exorcisté nadpřirozené schopnosti. „Jsou tu i lidi, kteří se na nás obrací, jako bychom byli dobrými čaroději, katolickými čaroději,“ řekl Orlita. Tak to ale není. Exorcisté mají podle něj za úkol zvýšit »kvalitu křesťanského života« věřících. Obřad vymítání ďábla se zakládá na představě katolické církve, že ve světě působí satan a další zlí duchové, kteří mohou »posednout« i lidi. Mezinárodní asociace exorcistů, které Orlita šéfuje, je jediným podobným sdružením oficiálně uznaným Vatikánem. Má zhruba 900 členů, kteří jsou aktivními exorcisty.

Farář z Kurdějova na Břeclavsku: Místo ďábla ničil dýně!

Certifikovaných vymítačů ďábla by mělo být v Česku podle údajů sdružení třináct. Kněz, který se nedávno neblaze proslavil, když v Kurdějově na Břeclavsku zničil dětem dýňovou výzdobu, by měl být jeden z nich. Jaromíra Smejkala rozčílilo, když v parku nedaleko kostela viděl vyřezávané dýně se svíčkou. Šlo přitom o výrobky místních dětí. Kněz dýňové dekorace zničil dokonce dvakrát za sebou. Halloween označil za satanistický svátek a tvrdil, že svým aktem chránil děti. „Netěší mne někoho zraňovat, zvláště děti, a proto se omlouvám!“ uvedl a pokračoval: „Mou povinností je chránit jako autorita a kněz děti a rodiny před skrytým duchovním zlem, a to i když si škodu, kterou sami sobě svým jednáním působí, nemusí uvědomovat.“

Vymyšlený oběšenec

Při mši pak tvrdil, že se před několika lety se ve farnosti Hanušovice začaly používat haloweenské dekorace a skončilo to podle něj tragédií. „Pověsili tam i figury oběšenců a na druhý den mezi nimi našli oběšeného školníka. K tomu to může dospět, když se se zlem nebojuje,“ varoval před vyřezáváním dýní Smejkal. To však není pravda. „Žádný školník se tady neoběsil, to je vše, co můžu uvést,“ reagoval ředitel hanušovické základní školy František Felner.



Přečtěte si
AHel
10. 11. 2023 • 13:36

je mi špatně od žaludku, pokud toto je opravdu pravda.... svět se zbláznil.... odporné.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.