Ostatky utopenců staré 273 let ve Frýdku-Místku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ostatky utopenců staré 273 let ve Frýdku-Místku

Ostatky ohrožuje zub času a vlhkost.
Ostatky ohrožuje zub času a vlhkost. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, Město FM)

Téměř tři sta let spočívají ostatky poutníků, kněží a šlechticů z rodu Pražmů pod bazilikou Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku. Kvůli velké vlhkosti objektu jim ale nyní hrozí, že by se mohly úplně rozpadnout. Kryptu proto čeká rekonstrukce.

„Tady se tomu říkalo Na vápenkách, jelikož se tu těžilo vápno. Tehdy voda přirozeně odtékala pryč. Časem a hlavně výstavbou kolem však začala téct do baziliky,“ uvedl administrátor František Boldy. Město přispělo farnosti na průzkum a návrh přestavby svěřilo do rukou místního rodáka a světoznámého architekta Marka Štěpána. „Má to pro mě velký význam. Moji předkové chodili do baziliky téměř denně,“ vzpomínal Štěpán. V podzemí baziliky vznikne jeden velký prostor s novou podlahou a osvětlením. Přibudou kamery i zázemí pro průvodce. Nejdůležitější je však obnova původního odvětrávacího systému, který uvnitř krypty zajistí stálé klima.

Stále živá legenda

Pověst praví, že dělníci našli poblíž baziliky sošku Panny Marie a zanesli ji do kostela. Ona se ale druhý den objevila znovu na původním místě. Když se k ní člověk modlil, prý se uzdravil. Poděkovat za uzdravení těžce nemocné hraběnky se do Frýdku vypravili roku 1750 poutníci z Tovačova na Přerovsku. Když přecházeli most přes řeku Ostravici, smetla je velká voda a všichni zahynuli.

Dva roky práce

Farnost čeká na vypsání dotačního titulu. Pokud ho získá, práce začnou příští rok a odhadem potrvají dva roky. „Kolik to bude stát, si zatím netroufáme odhadnout, protože ceny se den ze dne mění,“ dodal Boldy. Po opravě bude krypta zpřístupněna veřejnosti.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.