Kráska stará 4000 let: Ženě z doby bronzové vrátili v Brně tvář | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kráska stará 4000 let: Ženě z doby bronzové vrátili v Brně tvář

Dílo antropoložky Evy Vaníčkové a sochaře Ondřeje Bílka je přesné a výstižné.
Dílo antropoložky Evy Vaníčkové a sochaře Ondřeje Bílka je přesné a výstižné. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Archeologický ústav AV ČR)

Zámožné ženě, která žila před čtyřmi tisíci roky v době bronzové u Pardubic, vrátili podobu antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek. Jejich dokonalé práci schází jen jediné. Aby dávná kráska ožila.

Archeologové při odkrytí rozsáhlého pohřebiště v Mikulovicích u Pardubic zajásali. Žila zde totiž bohatá populace, o čemž svědčila i hrobová výbava. U ženy z hrobu s číslem 2 našli mimo jiné jantarový náhrdelník složený ze 400 korálků, dvě zlaté záušnice, bronzové jehlice či pět náramků. V Laboratoři antropologické rekonstrukce Moravského zemského muzea v Brně padlo rozhodnutí zrekonstruovat podobu právě této ženy, která se pyšnila bohatstvím za života i po smrti.

Kromě podoby dávné krásky vznikly i přesné kopie nalezených šperků. Například zlatá záušnice.

Povýšený výraz

„I proto jsme jí vytvořili lehce povýšený výraz. Výjimečnost dodávají i přesné kopie šperků, které měla u sebe,“ prozradila antropoložka Eva Vaníčková. Práce společně se sochařem Ondřejem Bílkem trvala rok, výsledek je perfektní. „Analýza kosterních pozůstatků ukázala, že se tato žena dožila přibližně 35 roků. Měla světlou pleť, tmavě hnědé vlasy a oči, výraznou bradu a široce posazené oči,“ shrnula antropoložka, která už plánuje další »lahůdku«. V létě by měla představit podobu pravěkého šamana, jeho ostatky se našly v brněnské Francouzské ulici.

Hrob s ženou z doby bronzové v Mikulovicích u Pardubic. Uvnitř se našla bohatá výbava šperků.

Jantar nad zlato

Archeologové označili pohřebiště z doby bronzové v Mikulovicích u Pardubic za »zlatý důl« kvůli bohatství pohřebních výbav. Udivil je i masový výskyt jantaru v hrobech. Ten pocházel podle všeho z Baltu, což dokládalo čilý obchodní ruch a nadregionální styky zdejších obyvatel. Ve 27 hrobech se našlo 900 předmětů z jantaru.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.