Vědci z Brna v akci: Zkoumají kostry zavražděných Habánů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vědci z Brna v akci: Zkoumají kostry zavražděných Habánů

Očišťují je štětcem.
Očišťují je štětcem. (Foto Masarykova univerzita/T. Fojtů, ČTK/V. Šálek)

Na území dnešní České republiky žili téměř 100 let, přesto se o nich moc neví. Tajemná náboženská skupina Habánů byla přísně uzavřena. Jejich kostry nyní zkoumají vědci z Brna.

„Z jejich kostí a zubů chceme zjistit, jaké měli stravovací návyky,“ uvedl vedoucí archeologického výzkumu Masarykovy univerzity Tomáš Mořkovský. Kostry vědci zkoumají v Přibicích. Místo nebylo vybráno náhodně. „Byl tam jeden z největších habánských dvorců, kde žilo více než čtyři sta lidí. Dosud jsme objevili 97 koster. Na okraji pohřebiště ale ještě nejsme,“ upřesnil Mořkovský.

Masakr v Přibicích

V červenci 1620 zlákalo bohatství habánů v Přibicích rakouské císařské žoldáky. Zabili nebo zranili tehdy 72 lidí včetně žen a dětí. O pět měsíců později žoldáci celý dvorec vypálili. Nikdy už nebyl obnoven.

První křesťané

Náboženská skupina žila podle vzoru prvních křesťanů. Vznikla ve Švýcarsku v roce 1525. Na území dnešní České republiky žili její členové až do bitvy na Bílé hoře roku 1621. Po ní měli na výběr, buď konvertovat ke katolické víře, nebo odejít. Nezůstal zde nikdo z nich.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.