Našli pravěkou měděnou sekeru: Pod zemí ležela pět tisíc let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Našli pravěkou měděnou sekeru: Pod zemí ležela pět tisíc let!

Historické předměty, které v oblasti Tyry amatéři objevili, vystavují v místním malém muzeu.
Historické předměty, které v oblasti Tyry amatéři objevili, vystavují v místním malém muzeu. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

Sekerku vyrobenou pračlověkem vykopali amatérští archeologové v třinecké části Tyra. Podle brněnských odborníků, kteří nástroj zkoumali, je unikátní nález starý asi pět tisíc let! Ukazuje tak na podstatně dřívější osídlení této oblasti.

„Když jsme ji vytáhli ze země, tušili jsme, že držíme v ruce jeden z našich největších objevů,“ popsala amatérská archeoložka Eva Haltofová z Třince. Nález dokazuje, že v oblasti Českého Slezska se pohybovali lidé už v dobách až tři tisíce let před naším letopočtem. Dosud se přitom mělo za to, že je osídlena »jen« zhruba dva tisíce let. „Vzhledem k našim dalším nálezům v Tyře je možné, že šlo o Kelty, ale to zatím odborníci nepotvrdili,“ dodala Haltofová. Nejstarší na světě?

Podle Matěje Kmoška z Archeologického ústavu AV v Brně patří plochá sekerka k vůbec prvním měděným předmětům vyrobeným člověkem! „Do té doby používali lidé jen kamenné nástroje. Seker z eneolitu, tedy pozdní doby kamenné, se v republice našlo jen pár stovek. V Českém Slezsku jde o naprostý unikát,“ zmíní Kmošek. Doplnil, že sekerka je zhotovená z poměrně čisté mědi. „Užší částí se usazovala do otvoru ve dřevě sloužícím jako topůrko,“ vysvětlil Kmošek.

Víte že...

...v pozdní době kamenné se už začaly objevovat první kovové předměty? Pak následovala doba bronzová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.