Nejvzácnější archeologický nález v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejvzácnější archeologický nález v Česku!

Hlavu je možné vidět do 23. února.
Hlavu je možné vidět do 23. února. (Ondřej Požár)

Unikátní keltská hlava, která patří k nejvzácnějším archeologickým artefaktům na světě, je k vidění v Olomouci. Originál nevyčíslitelné hodnoty je na čtrnáct dní vystaven ve vlastivědném muzeu.

Od objevu v Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku v roce 1943 je originál hlavy z třetího století před naším letopočtem vystaven v Česku teprve počtvrté.  Zapůjčena byla z Národního muzea. „Je to světový unikát. Žádná jiná taková keltská plastika se na světě nenachází,“ prozradil ředitel Národního muzea Michal Lukeš a dodal: „Všechny země, kde byly keltské civilizace, nám tento skvost závidí. My ji jen neradi půjčujeme, ale tady v Olomouci jsme udělali výjimku.“ I v Národním muzeu vystavují běžně pouze repliku.

Víte, že...

...je po většinu času uložena v depozitáři v Terezíně? ...je vyrobena z bělohorské opuky? Vysoká je 25 cm.

Místo vrtulníku auto

Historická památka měla včera do Olomouce přiletět vrtulníkem. „Keltovi se asi letět nechtělo tak použil veškerou magickou moc a přivolal bouři Sabine, aby se letu vyhnul,“ konstatoval Michal Lukeš, který za doprovodu policie přivezl keltskou hlavu na Hanou autem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.