Ten plejtvák je starý 5000 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Ten plejtvák je starý 5000 let!

Kostra byla nalezena jedenáct km od vnitrozemí, západně od Bangkoku. Na délku má solidních dvanáct metrů.
Kostra byla nalezena jedenáct km od vnitrozemí, západně od Bangkoku. Na délku má solidních dvanáct metrů. (Foto Profimedia.cz)

V očích odborníků je díky zachovalému stavu jako nová, přestože její stáří se odhaduje na 3 až 5 tisíc let. Experti v thajské provincii Samut Sakhon objevili kostru kytovce pojmenovaného plejtvák Brydeův. Skelet má na délku úctyhodných dvanáct metrů.

V Asii jde o vzácný jev, jak potvrdil Marcus Chua ze singapurské národní univerzity. „Zkamenělých koster kytovců, navíc v tak dobrém stavu, u nás moc není,“ říká. Thajský ministr životního prostředí doplnil, že zbývá vykopat zhruba ještě 20 % kostry, která obsahuje obratle, žebra, ploutve a zhruba tři metry dlouhou hlavu. „Poskytne nám to informace o podmínkách té doby včetně hladiny moře, sedimentů a tehdejších biologických komunit,“ dodal Varawut Silpa-archa. První výsledky vědci očekávají koncem měsíce.

Milionář díky zvratkům

Co se týká velryb, tak se nedávno v Thajsku stala další zajímavost. Místní rybář Naris Suwannasang (60) zbohatl díky velrybím zvratkům! Na pláži totiž objevil zhruba 100 kilogramů ambry. Což je látka z trávicího ústrojí vorvaňů, v podstatě tedy zvratky. Až na to, že ambra slouží jako základ k výrobě luxusních parfémů a za 100 kilo si může přijít v přepočtu až na 70 mil. Kč!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.