Relikviář sv. Maura: Poklad objevený za minutu 12! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Relikviář sv. Maura: Poklad objevený za minutu 12!

Relikviář sv. Maura v plné kráse. Po dlouhém a náročném restaurování se vyloupl do krásy.
Relikviář sv. Maura v plné kráse. Po dlouhém a náročném restaurování se vyloupl do krásy. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Stačilo málo a druhá nejcennější památka Česka po korunovačních klenotech, relikviář sv. Maura, navždy skončila v cizině ukryta v soukromé sbírce. Letos je tomu 35 let, co tým kriminalistů vzácnou schránku objevil a vyzvedl z úkrytu na zámku v Bečově nad Teplou na Karlovarsku.

Příběh jako z detektivního románu se začal odvíjet v létě 1984. Na československé velvyslanectví ve Vídni přišel americký podnikatel a hledač pokladů žijící v Rakousku Danny Douglas a nabídl Čechům obchod. „Řekl jsem jim, že chci vyzdvihnout a vyvézt ze země památku, kterou stát nebude postrádat, protože mu nikdy nepatřila a byla ukryta za druhé světové války. Za to jsem nabídl 250 tisíc dolarů,“ řekl před patnácti lety Douglas, když navštívil Bečov.

Vyzrazené tajemství

Úřady s ním začaly vyjednávat, ale zároveň pověřily kriminalisty pátráním. Ti netušili, co mají vlastně hledat. Až do okamžiku, kdy opatrný Douglas vyzradil, že jde o předmět 1,5 metru dlouhý, který má být ukrytý 100 až 150 km od Norinberka. Policisté pak vytipovali tři šlechtické rody, na jejichž panství v západních Čechách by starožitnost měla být ukryta. Zlom nastal, když Douglas řekl, že k vyzdvihnutí předmětu je potřeba, tří až čtyř lidí, lopaty a detektor kovu. „Zeptal jsem se ho, kam to máme dopravit. A on se chytil. Řekl Karlovy Vary. Bylo nám jasné, že poklad je v Bečově,“ vzpomínal šéf speciálního týmu kriminalistů František Maryška (†68).

Bouřlivá noc

Relikviář policisté objevili 5. listopadu 1985 pod podlahou kaple bečovského hradu. „Byla noc, venku bouřka, lezli jsme po zemi a lopatičkami jsme dřevěnou schránku se soškami světců bohatě zdobenou drahokamy, stříbrem a zlatem vyhrabávali,“ svěřil se Maryška. Stalo se tak těsně před tím, než stát uzavřel smlouvu s Douglasem. Ten, jak se později ukázalo, jednal na žádost syna posledního majitele panství Christiana Beauforta – Spontina. Relikviář v Bečově zakopal v květnu 1945 jeho otec Heinrich Beafourt – Spontin, jenž byl členem nacistické strany NSDAP. Jeho majetek po válce propadl českému státu.

Zlato, stříbro, drahokamy

Relikviář sv. Maura pochází z Belgie z první čtvrtiny 13. století. K výzdobě bylo použito 2 kg stříbra a 50 g zlata. Zdobí ho 500 drahokamů. Uvnitř relikviáře jsou uloženy na starých textiliích z 8. až 13. století ostatky svatého Maura, sv. Timoteje a svatého Jana Křtitele.

Stěhování relikviáře

Relikviář sv. Maura by se příští rok měl přestěhovat do nové muzejní expozice. Ta vzniká v Bečově v tzv. Pluhovských domech, což je renesanční palác, který se teď opravuje. Je hotová fasáda, střecha i vnitřní omítky. Teď se dokončují vnitřní prostory budoucí expozice. „Ta oproti té stávající bude zabírat větší výstavní plochu a budou zde vystavené předměty, na které doteď nebyl prostor,“ řekl kastelán Bečova Tomáš Wizovský.

Tekutý poklad

Celkem 133 láhví vína a koňaku bylo zakopaných vedle relikviáře sv. Maura. Jsou stará kolem 130 let. Mezi nejcennější vína patří láhve burgundského z vinařství Chateau d‘ Yquem, které stále ještě existuje. Většina láhví má cenu kolem 200 tisíc korun. Některé by se ale daly prodat i za 750 tisíc. Tekutý poklad je ceněn na 30 milionů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.