Relikviář sv. Maura přestěhovali: Uvidíte ho v nové expozici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Relikviář sv. Maura přestěhovali: Uvidíte ho v nové expozici

Celkové náklady rekonstrukce prostorů se vyšplhaly na 170 milionů korun.
Celkové náklady rekonstrukce prostorů se vyšplhaly na 170 milionů korun. (Foto ČTK/Slavomír Kubeš)

Po korunovačních klenotech je to druhá nejcennější zlatnická památka u nás. Nyní relikviář svatého Maura přestěhovali. K vidění bude v Pluhovských domech v areálu bečovského hradu a zámku.

Zlacená schránka ze 13. století obsahující ostatky svatých je uložena v unikátní, několik tun vážící trezorové vitríně. „Celá expozice vypráví příběh, který se zaměřuje na důvody a vznik relikviáře, na jeho restaurování, umělecko-historický význam, ale také nemůžeme pominout pátrací historku z období nalezení z roku 1985,“ říká kastelán Tomáš Wizovský, který tímto zve návštěvníky na prohlídku o prvním adventním víkendu.

Našla ho Bezpečnost

Relikviář na bečovské panství přivezla rodina Beaufortů, která ho po válce schovala pod prkna podlahy hradní kaple. Památka tam byla vypátrána týmem kriminalistů až 5. listopadu 1985 poté, co se potomek bývalých majitelů panství pokusil památku přes prostředníka vyplatit a vyvézt z Československa.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.