Na Rakovnicku našli poklad! Klenoty nedozírné ceny poprvé na očích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Na Rakovnicku našli poklad! Klenoty nedozírné ceny poprvé na očích

Prsten se zachoval celý.
Prsten se zachoval celý. (Foto Muzeum TGM Rakovník)

Prsten a přezka, obojí ze zlata a zdobené drahokamy, patřily kdysi dávno k pohádkovému jmění germánského krále či vojevůdce. Klenoty nedozírné ceny se poté staly terčem lupičů, loni pak byly nalezeny na Rakovnicku. Včera je poprvé ukázáli veřejnosti.

Podle odborníků jsou šperky svou jedinečností srovnatelné se středověkými korunovačními klenoty. O tom, že je v dávné minulosti ukořistili lapkové, svědčí fakt, že nalezená přezka je rozlámaná na kusy. Loupežníci se o ně možná poprali při dělení kořisti. „To ale nijak nesnižuje její hodnotu,“ uvedla ředitelka rakovnického muzea Magdalena Elznicová Mikesková. Skvosty objevili amatérští archeologové s detektory kovů, kteří s muzeem spolupracují. Místo nálezu je ale tajné. Muzejníci nechtějí, aby lokalitu nezačali obléhat hledači pokladů. Prozradili jen, že to bylo na kraji lesa.

Závěs ohlávky

Dva kilometry od místa, kde byly oba unikáty nalezeny, byl letos v dubnu objeven i ozdobný závěs koňské ohlávky z konce 6. století. V Českém prostředí nemá dosud vůbec žádné srovnání. Náročné zdobení ve tvaru masek v podobě helmic nalézáme jen v rámci tzv. vendelského období v jižní Skandinávii a Anglii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.