Rádce Aha! Jak se starat o šperky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Jak se starat o šperky

Šperky po vyčištění
Šperky po vyčištění (chvadlene madlene)

Máte své skvosty pečlivě uložené, nebo se od nich neodloučíte ani ve spánku? V případě šperků může být přílišná »láska« na škodu.

Mezi Čechy je mylně zafixováno, že se šperkem můžete dělat cokoliv a vydrží. Opak je ale pravdou. Aby zůstaly krásné, je třeba dodržovat alespoň základní zásady.

Ani na toto nezapomeňte

● Odkládejte je před spaním, při sportu a při domácích pracích. Pokud to neuděláte, hrozí mechanické poškození.

● Čas od času je nechte zkontrolovat u odborníka. Opatrní buďte zejména u šperků s kameny. Když šperk nosíte desítky let, tak i zlato se opotřebovává a hlavně se odírá. Odborník zkontroluje šperk pod mikroskopem a zároveň zjistí, jestli je v pořádku uchycení kamene, které už nemusí být pevné.

● Snažte se zamezit jejich kontaktu s chemickými látkami a vysokými teplotami například při fénování). Ať už se tedy chystáte na úklid, do bazénu, kadeřnického či kosmetického salonu, raději vše sundejte a pečlivě uložte. Hlavně perly jsou na jakékoli chemikálie velmi citlivé.

Pořiďte jim »domeček«

Důležitá věc, na niž lidé často zapomínají, je uložení šperků. V žádném případě je nenechávejte jen tak někde povalovat, snadno by přišly k úhoně. Naprosto ideálním řešením je jednoduchá šperkovnice, kde budete mít svoje poklady hezky v bezpečí a přehledně uložené.

Neděste se změn barvy

Pokud vás zneklidnilo, že váš prsten nebo řetízek trochu změnil barvu, nemusíte se bát. Je to přirozené a děje se to i u drahých kovů používaných k výrobě šperků. Jde o přirozenou oxidaci, kdy povrch lehce zčerná. Zlato však barvu zásadně nemění nikdy. Znečištěný šperk pak stačí nechat odborně vyčistit.

Perly vás potřebují

Jejich krásu není dobré ukrývat někde v trezoru, ale pokud je už vlastníte, rozhodně jim nejvíce prospěje nošení. Perly tak totiž nasávají vlhkost.

Domácí »lázně pro klenoty«

Pokud máte doma ultrazvukovou čističku na brýle, můžete v ní čistit i šperky. Ale pozor, neměly by se do ultrazvukových čističek vkládat křehčí kameny, například opál či smaragd. U diamantů, korundů, topasů a podobných kamenů s tím problém není. Někdy stačí vzít starý jemný kartáček na zuby a trochu jaru a šperk vyčistit, protože pod kameny se dostává prach a jiné nečistoty.

Stříbro vyčistěte

Stříbrné šperky vzhledem k nižší ceně a sklonu k černání často čistíme i doma. Existují různé babské rady a triky, používá se sůl, cola, citron a podobně, ale nejúčinnější metodou je čištění jedlou sodou nebo práškem na pečení.

Jak na to?

Misku vyloženou alobalem naplňte vodou ohřátou na 80 °C, smíchejte s polévkovou lžící prášku na pečení nebo jedlé sody. Do roztoku vložte šperk, ten pravidelně obracejte. Po 1 – 3 minutách vyjměte, opláchněte pod studenou vodou a do sucha vysušte měkkým hadříkem.

Přečtěte si
kristýna ryglová
16. 6. 2023 • 06:35

Já nosím jenom šperky z chirurgické oceli, které si objednávám z http­s://ww­w.ma­rre.cz­/sper­ky-z-chirurgicke-oceli-s200CZ , a ty žádnou speciální údržbu nepotřebují. Když si vzpomenu, tak je vystřídám a uložím do šuplíku. Líbí se mi, že oproti stříbrným šperkům vůbec nečernají a jsou pěkné a levné, takže pro mě úplně ideální .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.