Svět puká závistí! Češi našli nejvzácnější relikvii dějin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Svět puká závistí! Češi našli nejvzácnější relikvii dějin

Jde o jednu z nejposvátnějších a nejvzácnějších křesťanských relikvií.
Jde o jednu z nejposvátnějších a nejvzácnějších křesťanských relikvií. (Foto ČTK/Václav Pancer)

Archeologové objevili v klášteře v Milevsku na Písecku část hřebu, který s největší pravděpodobností pochází z tzv. Pravého kříže, na kterém zemřel Ježíš Kristus.

Jde o jednu z nejposvátnějších a nejvzácnějších křesťanských relikvií. Podle odborníků jsou význam a hodnota objevu nevyčíslitelné. „Z hlediska historického i symbolického je toto ještě výš než relikviář svatého Maura. Hřeb byl uschován a obložen zlatem. Pro středověkou komunitu měla tato věc cenu dvou klášterů,“ řekl archeolog Jiří Šindelář, který se na objevu podílel.

Milevský klášter patřil ve středověku mezi nejbohatší instituce Česka. Tehdejší představitelé kláštera vzácnou relikvii ukryli před husity. Pravost hřebu budou v příštím roce ověřovat další vědecké expertizy. Pokud se předpoklady odborníků potvrdí, znamená to, že byla vzácná relikvie objevena 600 let po ukrytí.

Našli ho v trezoru

Šest centimetrů dlouhý hřeb byl nalezen v zamaskované dutině o rozměrech 26 x 16 cm v trezorové místnosti milevského kláštera.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.