Unikátní objev českých egyptologů: Odkryli hrobku velitele žoldnéřů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní objev českých egyptologů: Odkryli hrobku velitele žoldnéřů

Pohled do centrální šachty po odhalení cihlové struktury lemující vstup do pohřební šachty.
Pohled do centrální šachty po odhalení cihlové struktury lemující vstup do pohřební šachty. (Foto Petr Košárek, archiv Českého egyptologického ústavu FF UK)

O archeolozích z Česka zase mluví celý svět! Už vloni objevili v egyptském Abúsíru největší balzamovací depozit, jaký byl dosud v Egyptě nalezen a s ní tajemství mumifikace a nyní dokonce hrobku jejího majitele.

 

Nalezenou hrobku lze s největší pravděpodobností datovat do konce 26. nebo počátku 27. dynastie, tedy na samotný počátek 5. století př. Kr. Patřila staroegyptskému hodnostáři jménem Vahibre-meri-Neit. Jde o muže, který velel námezdním vojákům pocházejícím z oblasti egejských ostrovů a Malé Asie, kteří působili v egyptském vojsku v době první globalizace starověkého světa. Na jeho sarkofágu je označení »Velitel cizích žoldnéřů«.

O tom, co Češi našli, informují média po celém světě. Jde totiž opravdu o výjimečný nález. „Přestože výzkum hrobky neposkytl velké množství předmětů pohřební výbavy, podařilo se odhalit hrobku, která je ve svém provedení naprosto jedinečná,“ informoval Český egyptlogický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Co našli loni?

Loni našla česká archeologická mise největší balzamovací depozit. Byl uložený v 15 metrů hluboké šachtě, obsahoval 370 keramických zásobnic obsahující suroviny, nádoby a jiné materiály, které byly použity při mumifikaci majitele hrobky.

Co našli nyní?

Hlavní šachta hrobky je v hloubce 6 metrů pod úrovní terénu a má rozměry 14 x 14 metrů. Uprostřed ní byla do skalního podloží vyhloubena další menší šachta určená k uložení majitele hrobky. Ta měří přibližně 6,5 x 3,3 metru. Uspořádání šachtové hrobky nemá ve starém Egyptě obdobu.

Vykradli ji lupiči

Na dně hrobové šachty v hloubce 16 metrů byl objeven dvojitý sarkofág, částečně poškozený starověkými lupiči. Hrobka byla vykradena zřejmě kolem 4. – 5. století po Kr., o čemž svědčí dvě zapomenuté koptské nádoby. Zloději odnesli tělo s věšenou výbavou, kterou měl při sobě a na sobě. Zapomněli jen dva amulety.

Alespoň něco zůstalo

Zloději nevzali vše. Proto se podařilo v hrobce objevit několik předmětů v neporušeném stavu a v místě původního uložení. Jednalo se o 2 dřevěné schránky obsahující 402 fajánsových vešebtů (magických figurek služebníků), dále 2 nádoby na uchování nabalzamovaných vnitřností, fajánsový model obětního stolku, 1é krásných modelů pohárů a především ostrakon z bílého vápence, který byl popsán náboženskými texty v hieratickém písmu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.