V Brně opravují kapucínskou hrobku: Trenck bude mít společnost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

V Brně opravují kapucínskou hrobku: Trenck bude mít společnost

Baron Trenck leží v samostatné části kapucínské hrobky.
Baron Trenck leží v samostatné části kapucínské hrobky.  (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Řád menších bratří kapucínů)

Zpřístupnili ji v polovině 19. století, patří k nejnavštěvovanějším místům v Brně. Teď bude kapucínská hrobka, kde spočinuly ostatky legendárního velitele pandurů za Marie Terezie baronaTrencka, až do května nepřístupná.

Důvodem je oprava prostoru, kde se nachází 15 barokních rakví. Řemeslníci je přenesou k Trenckovi a prostor neprodyšně uzavřou. Hýbat se naopak nebude se 24 řeholníky, kteří odpočívají na udusané zemi pokryté pískem. „V opravované části zmizí keramická dlažba z devadesátých let minulého století. Odborníci prostor vydláždí kamenem z Itálie, který je odolnější než cihly a prodyšnější než keramika. Pod podlahou vzniknou odvětrávací kanálky,“ uvedla správcová hrobky Kateřina Hlouchová. Práce přijdou na dva miliony korun.

Nezkrotný baron

Zakladatel polovojenské jednotky pandurů proslul odvahou, nezkrotnou povahou, ale i krutostí a spory s nadřízenými. Své služby nabídl v carském Rusku, poté rakouské císařovně Marii Terezii. V roce 1745 byl zatčen a odsouzen k smrti. Císařovna rozsudek zmírnila na doživotí na Špilberku. Baron se dal na pokání, zemřel 4. října 1749 v osmatřiceti letech. Pohřben byl v kutně člena kapucínského řádu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.