Proč jezdit do Evropy? Mají svou Eiffelovku, Koloseum i sfingu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Proč jezdit do Evropy? Mají svou Eiffelovku, Koloseum i sfingu...

Skupina samurajů před egyptskou sfingou, 1864
Skupina samurajů před egyptskou sfingou, 1864 (imgur.com)

Čína utěšeně bohatne, a tak si může dovolit investovat do projektů, které by jinde považovali za vyhazování peněz. V okolí prosperující Šanghaje, ale i jinde v zemi, rostou jako houby po dešti dokonalé kopie slavných světových památek a turistických cílů. Pro místní jde o atraktivní místa k víkendové procházce, táhnout se tisíce kilometrů do Egypta, Paříže či Říma už tedy nemají důvod...

Eiffelova věž v Čang-čou

Do Paříže je to nějakých 9000 km, ale když chce Číňan vidět Eiffelovku, zajede si do města Čang-čou (200 km od Šanghaje) a je to. Na náměstí tam stojí v celé své kráse. Má sice jen 108 metrů (ta v Paříži je třikrát vyšší), ale je víc »po ruce«.

Sfinga v Čchu-čou

Čínská kultura je sice stejně starobylá jako ta egyptská, ale v turistickém zábavním parku ve východočínském Čchu-čou přesto neodolali a přidali mezi své atrakce zlověstně mlčící sfingu.

Most Tower Bridge v Su-čou

„Je lepší než ten londýnský,“ chlubí se místní replikou mostu přes Temži, který se tyčí nad dálnicí do výšky 40 metrů ve východočínském Su-čou. Most byl dokončen v roce 2012 a čínský architekt k němu přidal dvě věže navíc (4 celkem, v Londýně jen 2) pro plynulejší provoz, jinak je podoba dokonalá.

Koloseum v Macau

Území patřilo přes 400 let Portugalsku (čínské je až od roku 1999), a tak by se slušela replika nějaké lisabonské pamětihodnosti. Místo toho si přístavní město pořídilo římský chrám gladiátorských her, slavné Koloseum...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.