Nejdelší poprava americké historie: Umíral 3 hodiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejdelší poprava americké historie: Umíral 3 hodiny!

Joe Nathan James Jr. (†50)
Joe Nathan James Jr. (†50) (Foto Profimedia.cz, Policie)

Spravedlivý trest a odstrašení dalších vrahů, nebo kruté mučení? Popravčím v americkém státě Alabama trvalo přes tři hodiny, než se jim podařilo vykonat svou práci. Odsouzenec trpěl nepřiměřeně dlouho, varují kritici.

Joe Nathan James Jr. (†50) roku 1994 zastřelil přítelkyni Faith (†26) a za to vyfasoval trest smrti. Přitom její dcera a další příbuzní vybízeli úřady, ať popravu zruší, že by si ani samotná Faith takové »oko za oko« nepřála. Neuspěli, místo toho vraha čekalo zdlouhavé utrpení. Poprava byla naplánovaná na šestou hodinu večer. Přihlížet měli vybraní novináři – jako dozor, že vše proběhne podle regulí a humánně. Jak ale uvedli, to se nestalo. Až v devět je vzali do místnosti pro přihlížející a odhrnuli závěs.

Viděli letargického odsouzence, kterému konečně pustili žil smrtící látku. Až v 9.27 lékař konstatoval smrt! „Jamesovi přikurtovanému k lehátku za zavřenými dveřmi prováděli něco strašného, bez právníka či svědka. Přesto stát tvrdí, že se nic nezvyklého nestalo,“ psala reportérka magazínu Atlantic. Pitva vyžádaná pozůstalými potvrdila, že popravčí dlouho nemohli najít vhodnou žílu pro vpíchnutí kapačky – byl celý pobodaný. Museli se uchýlit k naříznutí paže. A podle ran se přikurtovaný James zřejmě cukal, bránil. Ze záznamů 275 problémových poprav v USA od roku 1890 byla tato nejdelší!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.