Jímka v Jihlavě vydala poklad ze 13. století: RAZIDLA PRO JEHO VELIČENSTVO | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Jímka v Jihlavě vydala poklad ze 13. století: RAZIDLA PRO JEHO VELIČENSTVO

Nalezené vybavení pohromadě.
Nalezené vybavení pohromadě. (Foto – Archaia Brno z. ú., NPÚ, 3D ateliér ÚAM FF MU Brno, ÚTAM AV ČR v. v. i. Centrum excelence Telč, Aurea Numismatika)

Razidlo, kovadlina i formy. S tímhle náčiním ve 13. století v Jihlavě mincmistři razili stříbrňáky pro krále Přemysla Otakara II. (1233 – 1278) i jeho syna Václava II. (1271 – 1305). Na dně středověké odpadní jímky nářadí po 700 letech odkryli archeologové.

Vybavení královské mincovny se podařilo najít v březnu 2022 při výzkumu před rekonstrukcí historického domu na Masarykově náměstí v centru města. Nástroje ležely několik metrů pod zemí v bývalé středověké jímce, kam byly po dosloužení vyhozeny, zřejmě aby se jich tehdy nemohli zmocnit padělatelé mincí. „Nález z konce 13. století je unikátní v tom, že jako svého druhu jediný obsahuje i formy na odlévání razidel. To zatím nemá v Evropě obdoby,“ sdělil Aha! archeolog Šimon Kochan.

Vzácný objev dokonce obsahuje razidlo brakteátů Přemysla Otakara II., olověnou kovadlinu ve tvaru kužele s otvorem pro usazení razidla i formu na odlévání stříbrných prutů, tzv. cánů. „Najdeme zde právě také dvoudílné keramické formy na odlévání razidel s vyobrazením malého draka s mečem, takový motiv zdobil mince českého panovníka Václava II.,“ dodal archeolog.

Archeolog Šimon Kochan ve Francii svůj objev experimentálně testoval.

Postup ražby

Proces výroby brakteátu započal těžbou a úpravou stříbrné rudy. Vzácný kov se po přečištění roztavil a odlil do tvaru prutů, tzv. cánů. „Cány se následně roztepaly do plíšku o tloušťce 0,2 mm, ze kterého se vystřihovaly kruhovité plátky. Ty se poté přikládaly na razidlo, ještě zakryly svrchním razidlem a úderem kladiva se jednostranně vyrazily do požadovaného miskovitého tvaru s patřičným motivem,“ vysvětlil Kochan.

Otec a syn

Český král Přemysl Otakar II. (1253-1278) proslul jako skvělý politický stratég a vynikající válečník. Věděl, že někdy je k posílení moci lepší válka, někdy zase svatba či bohatství, proto se mu přezdívalo král železný a zlatý. Za vlády jeho potomka, krále Václava II. (1278/83-1305) země Koruny české také vzkvétaly. Přemyslovský vladař později získal i korunu polskou a uherskou, a to nejen silou, ale spíše obratou diplomacií v kombinaci s bohatstvím pramenícím z těžby stříbrné rudy v Kutné Hoře a zřízením Pražského groše.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.