Velký objev archeologů: Vykopali cihlářskou pec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velký objev archeologů: Vykopali cihlářskou pec

Historická kruhová pec se ukrývala u zásobovací haly.
Historická kruhová pec se ukrývala u zásobovací haly. (Foto Středočeské muzeum v Roztokách, Aha! – K. Kopáč, pro Aha! – J. Mraček, D. Daněček)

Objev v nánosech suti, který po desítkách let, kdy cihelnu v Roztokách u Prahy-Žalově rozjezdila těžká technika, nikdo nečekal. Záchranný archeologický průzkum tam odkryl opravdový unikát – cihlářskou pec z počátku minulého století.

Z žalovské cihelny, o jejíž demolici v 80. letech minulého století rozhodli komunisté, se nedochovalo téměř nic. O to větší bylo překvapení archeologů, když v areálu, který poslední desítky let sloužil jako nájezdová rampa pro nedalekou skladovací halu, objevili pozůstatky mohutné, tzv. Hoffmannovy kruhové pece.

„O tom, že něco takového v nánosech suti zalité betonem najdeme, neměl nikdo z nás ani tušení. Těleso je asi 35 metrů dlouhé a 15 metrů široké, přičemž dochovaná výška činí asi 1,2 metru. Původně mohla pec ale po hřeben střechy měřit až 7 metrů,“ řekl archeolog David Daněček ze Středočeského muzea v Roztokách. Podle místní kroniky začala pec fungovat v roce 1901. „Údajně měla mít 24 vypalovacích komor, což by z ní dělalo jednu z největších v Čechách. Svými výrobky zásobovala nejen okolí Roztok, ale i Prahu,“ doplnil muzejník.

Z původně šest metrů vysoké stavby se dochovalo něco přes metr.

Po roce 1850

Cihelna v Roztokách vznikla ve druhé polovině 19. století. V půlce 20. století začala být ale výroba kvůli nástupu betonu utlumována. V provozu byla zřejmě až do 60. let. V roce 1974 ale pravděpodobně z bezpečnostních důvodů přišla o komín a definitivní tečku za žalovskou cihelnou udělala řízená demolice v 80. letech.

Jen do 18. září

Pec byla poprvé představena veřejnosti minulý týden v rámci komentované prohlídky. Ty plánuje město ve spolupráci s muzeem pořádat až do 18. září. Poté se bohužel většina průmyslové památky strhne.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.