Stříbro z časů Karla IV.: Unikátní poklad ukážou na 420 minut | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Stříbro z časů Karla IV.: Unikátní poklad ukážou na 420 minut

Pražský groš Karla IV.
Pražský groš Karla IV. (Foto Aha! – Martin Přibyl, sbírka Jana Viduny, ara)

Než jej letos na jaře šťastnou souhrou náhod objevili, ležel stříbrný poklad 700 let v půdě na Mladoboleslavsku. Čítá příbližně 1000 pražských grošů krále Karla IV. (1316 – 1378), za něž by během jeho vlády šel pořídit menší statek. Prohlédnout si je můžete na mladoboleslavském hradě v rámci Dne archeologie.

Nález se dvěma kolegy objevil Karel Vodrážka (37), středoškolský učitel angličtiny a němčiny z Turnova, který ve volném čase spolupracuje s odborníky. „Protože jsme proškoleni archeology, známým lokalitám se vyhýbáme, tudíž jsme se vydali do volné krajiny a na podmáčené louce jsme učinili životní nález,“ prozradil Aha!.

„Skutečnost, že se nám celý nález podařilo vyjmout v původním uložení i s nálezovými okolnostmi, z depotu činí excelentní zdroj poznání,“ přiznal muzejní archeolog Filip Krásný. Komu mince patřily? „Podle nálezových okolností můžeme usuzovat na někoho, kdo procházel volnou krajinou a v život ohrožující situaci chvatně uložil mince do země,“ řekl archeolog.

DEN ARCHEOLOGIE

  • KDE: Hrad Ml. Boleslav, Staroměstské nám. 55, Ml. Boleslav 1
  • KDY: zítra 10:00 až 17:00 (11:00 představení + setkání s nálezcem)
  • ZA KOLIK: zdarma

Z hlíny zářily stříbrňáky.

NÁRODNÍ KLENOT

Český, italský a burgundský král, římsko-německý císař Karel IV. (1316 – 1378) založil roku 1348 Nové Město pražské i Karlovu univerzitu. Za jeho panování se z Prahy stalo jedno z nejdůležitějších center Svaté říše římské.

ÚCHVATNÁ MINCE

Pražské groše byly raženy po dobu téměř 250 let pro devět panovníků a výroba jen v kutnohorské mincovně se odhaduje na půl miliardy kusů. „Lícní strana nese okolo české koruny ve vnitřním opise jméno panovníka a ve vnějším opise Z boží milosti král český. Rub nese obraz českého heraldického lva s opisem groše pražské,“ řekl Aha! aukční analytik ART+ Jan Viduna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.