V Roztokách u Prahy zítra vystaví... ZLATÝ POKLAD! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

V Roztokách u Prahy zítra vystaví... ZLATÝ POKLAD!

Náramek s dvojitými spirálovitými konci je charakteristický šperk pro střední dobu bronzovou.
Náramek s dvojitými spirálovitými konci je charakteristický šperk pro střední dobu bronzovou.  (Foto Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy/ D. Daněček, Tomáš Chlup, kresby Martin Černý)

Objev, který v Česku nemá obdoby, se poštěstil badatelům Středočeského muzea v Roztokách. Jediný zlatý pohár z pravěku, který byl u nás kdy nalezen, teď na pár hodin spatří i veřejnost.

Zablácenou číši spolu s náramkem odkryl předloni koncem února v ornici na západním okraji Prahy nálezce. Poctivec přivolal archeology. Ti při bližším ohledání v artefaktu rozpoznali zlatý pohár tzv. mohylové kultury ze střední doby bronzové. Podle archeologa David Daněčka ze Středočeského muzea v Roztokách u Prahy je objev přelomový. „Jde o nejstarší kovovou a zároveň jedinou zlatou nádobu z tohoto období objevenou v České republice. Pochází z doby asi 1400 let před naším letopočtem,“ vypráví s nadšením s tím, že zlatý náramek je asi pátý svého druhu, který byl u nás nalezen. „Srovnatelných nálezů známe z Evropy nemnoho, vyskytují se převážně směrem na severozápad od našich hranic, ve středním a severním Německu, v Dánsku nebo ve Francii,“ vysvětlil. Ještě před odborným zpracováním nálezu muzeum pohár zítra na několik hodin ukáže veřejnosti.

Patřil knězi či velmoži?

Společný výskyt náramku a poháru může podle Daněčka﷯ odrážet konkrétní rituální zvyklosti a praktiky pravěkých středoevropských komunit. „Lze si představit, že pohár s náramkem mohly tvořit soupravu k provádění náboženských obřadů. Mohlo ale také jít o insignie osobní prestiže tehdejších velmožů,“ uvažuje﷯. ﷯ Přivezli ho kupci? Jak se zlatý pohár do pravěkých středních Čech dostal, zatím archeologové nevědí. Mohli ho ﷯přivést kupci. „Podobné předměty bývají považovány za jeden z dokladů transferu zboží ﷯ prostřednictvím tzv. jantarové stezky. Ta označuje prastarou obchodní trasu spojující sever Evropy s tehdejším civilizačním centrem kolem Středozemního moře,“ vysvětlil Daněček.

Víte že...

...střední doba bronzová se datuje přibližně mezi roky 1500 a 1200 před naším letopočtem?

Kdy, kde za kolik

Kdy: Pouze zítra!

Kde: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, Zámek 1, od 13.00 do 18.00, ve 14, 15, 16 a 17 hod. komentované prohlídky.

Za kolik: dospělí 80 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 200 Kč (2 dospělí a max. 4 děti), děti do 6 let, ZTP zdarma, vstupné zahrnuje i expozici Archevita.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.