Podzimní Floria se vybarvila: Kouzlo květin a bonsají | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Podzimní Floria se vybarvila: Kouzlo květin a bonsají

Expozice bonsají na výstavě Floria Podzim dostala název Čas – největší umělec.
Expozice bonsají na výstavě Floria Podzim dostala název Čas – největší umělec. (Foto Aha! – S. Červená, ČTK/D. Glück)

Tisíce návštěvníků už stihly od čtvrtku zavítat na podzimní výstavu Floria na výstaviště do Kroměříže. Nákupy a podívaná čekají zahrádkáře, chalupáře či kutily ještě dnes do 16 hodin.

K nejobdivovanějším patří v pavilonu B expozice šedesáti bonsají Josefa Valucha (65) z Uherskohradišťska. Je jedním z největších sběratelů v Evropě. Jeho listnáč Zelkova získal letos na mezinárodní výstavě v Olomouci titul Strom roku 2023, na výstavě nechybí. „Je to můj velký koníček. Bonsajím se věnuji od 15 let. To jsem si z lesa přinesl zajímavý stromeček a začal ho pěstovat. Pak jsem viděl reportáž z Japonska a už mě to nepustilo,“ prohlásil věhlasný odborník.

Návštěvníci mohou vidět opravdu zajímavé exempláře. „Polovina stromů je z volné přírody, druhou tvoří ty dovezené z Číny, Koreje a Japonska,“ popisoval Josef Valucha. „Z přírody je mezi nimi jeden, který jsem našel 200 kilometrů za polárním kruhem. Letos jsem si přivezl ze Skandinávie i několik let staré borovice, které jsem zachránil před zkázou. Zničila by je stavba dálnice. A dále bych upozornil na nádherné japonské javory,“ pochlubil se ještě.

Japonská ikebana

K bonsajím patří nerozlučně i jejich tvarování, které je předváděno. Nechybí ani ukázky japonské ikebany, kdy se květiny aranžují na liniích alegorizujících nebe, zemi a lidstvo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.