Podvod století s falešnou lebkou pračlověka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Podvod století s falešnou lebkou pračlověka

Rekonstrukce podle »nalezené« lebky. Díváme se do tváře člorangutana.
Rekonstrukce podle »nalezené« lebky. Díváme se do tváře člorangutana. (Foto Profimedia, ara)

Zjevně se chtěli dostat do učebnic, pozvednout věhlas regionu, honili si ego a ještě byli asi docela hraví. Kromě toho, že to byli podvodníci! Před 111 lety objevili hledači okolo Charlese Dawsona lebku údajného prehistorického člověka. Před 70 lety se přišlo na to, že to byl podvod století.

Nález lebky tzv. piltdownského člověka (vykopali ji v obci Piltdown v hrabství Sussex) měl být dlouho hledaným spojovacím článkem mezi lidoopem a člověkem.

Vědecký svět byl nadšen!

Obchodník, antikvář a amatérský paleontolog Charles Dawson (1864-1916) už měl za sebou nějaké nálezy a získal ocenění a členství v Londýnské geologické společnosti. Vynášeli ho do nebes, šel z přednášky na přednášku, poskytoval rozhovory. Jenže postupem času se začalo pochybovat, když byla lebka zevrubněji podrobována výzkumu. Nejprve se mělo za to, že patřila ženě, představitelce rasy, ze které vznikli jak lidé jeskynní, tak lidé moderní. Zkoumalo se naleziště a po geologickém průzkumu se zjistilo, že štěrkové podloží je mnohem mladší, než zamýšlené stáří lebky.

Zmíněná lebka – zbastlený aušus.

Druhový slepenec

Další intenzivní bádání už rovnou odhalilo podvrh. Na lidskou mozkovnu cca 50 tisíc let starou kdosi šikovně upevnil čelist orangutana! Byla z toho obrovská ostuda a Dawson měl to štěstí, že byl už po smrti. Zuby orangutana byly dokonce doplněny o jeden zub šimpanze! Načež byly zbroušeny, aby vykazovaly známky »lidského« opotřebování. Také vyšlo najevo, že kosterní pozůstatky, nalezené spolu s lebkou, nemohly pocházet z Británie. Fragmenty byly obarveny, některé sloučeninami chromu a jiné síranem železnatým.

Kdo to spáchal? Zřejmě ješita Dawson…

Tajemství pozůstatků piltdownského člověka zůstalo nerozluštěno, původce nebyl usvědčen, byť jím pravděpodobně byl Dawson, který disponoval znalostmi a dovednostmi. Byl hnán ješitností a touhou po slávě? Byl fanoušek paleontologie, možná tak chtěl »napomoct« oboru a vědě, zacelit chybějící článek evoluce. Každopádně zamotal hlavu hodně lidem. Kvůli kolosálnímu podvodu musely být opraveny stovky knih!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.