Univerzitu a galerii spojila socha z doby Karla IV.: Skenovali záhadnou madonu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Univerzitu a galerii spojila socha z doby Karla IV.: Skenovali záhadnou madonu

CT skener pomůže odhalit madonina tajemství.
CT skener pomůže odhalit madonina tajemství. (Foto Aha! – David Malík)

Nitro tajemné madony ze sbírek Národní galerie Praha (NGP) včera zkoumal CT skener České zemědělské univerzity (ČZU). Vzácná dřevořezba světice ze 14. století tak nyní může projít restaurováním a důkladným průzkumem.

Ohledání Madony na andělském trůnu z Havraně provedli vědci z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU. „Použili jsme metodu výpočetní tomografie, kde se díky rentgenu můžeme podívat dovnitř sochy a získat její 3D obrázek, aniž bychom ji museli jakkoliv řezat,“ uvedl radiolog Jiří Turek.

CT skener pomůže odhalit madonina tajemství.

Restaurátoři a historici mají nyní možnost podrobně zkoumat vnitřní stav i dějinný vývoj díla. „Zatím víme, že socha je z měkkého lipového dřeva a nachází se na ní čtyři vrstvy barevné výzdoby, které svědčí o tom, že dílo bylo během let různě upravováno,“ sdělila Aha! Olga Kotková, ředitelka Sbírky starého umění NGP s tím, že socha může být díky tomografii zrestaurována do svojí původní podoby.

Pamatuje Otce vlasti

Vzácná socha vznikla za vlády Karla IV. (1316 – 1378), v 60. nebo 70. letech 14. století. První doloženou zmínku o ní však máme až z 19. století, kdy krášlila kostel sv. Vavřince v Havrani na Mostecku. Před druhou světovou válkou přešla do soukromého vlastnictví, odkud ji za 4,5 milionu korun nedávno odkoupila NGP.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.