Vandal poničil sochu na mostě v Písku: Anděl přišel o ruku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vandal poničil sochu na mostě v Písku: Anděl přišel o ruku!

Socha anděla, kterou poničil vandal.
Socha anděla, kterou poničil vandal. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Sochy na Kamenném mostě v Písku mají smůlu. Ničí je vandalové. Tentokrát urazil pachatel (63) prsty jednomu z andělů. Sám se pak přihlásil policii. Uvedl, že to udělal proto, aby se dostal do vězení.

Čekalo ho ale zklamání. „Škoda nepřesáhla deset tisíc, protože poškodil věrnou kopii. Proto jsme případ postoupili k přestupkové komisi,“ řekla policistka Kamila Čuřínová Ingrišová. Originály vzácných soch jsou uloženy v depozitu Prácheňského muzea. „Koncem 90. let proběhla celková rekonstrukce národní kulturní památky a při té příležitosti vznikly kopie plastik. Originály mohou lidé vidět v naší galerii českých panovníků. Je tam i uvedený anděl z roku 1770,“ řekl ředitel Prácheňského muzea v Písku Jiří Prášek. Podle jeho slov jsou sochy na mostě ničeny opakovaně. „Za uplynulých 40 let to odhaduji na desítku podobných případů,“ dodal Prášek.

Chybí adekvátní tresty

Podle historika Jiřího Práška je vandalismus jev, který není adekvátně trestán. „V 19. století by si nikdo nedovolil poničit křížek v poli. Společnost byla slušná a fyzické tresty účinné. Teď dostane pachatel podmínku a mávne nad ní rukou. Teď jsme v Písku měli případ, kdy mladíci demolovali zařízení kulturního domu. Natáčeli se u toho a chlubili na sociálních sítích,“ řekl Jiří Prášek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.