Výprava do hlubin Žižkova koně: Řeckých vojáků nula! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Výprava do hlubin Žižkova koně: Řeckých vojáků nula!

Monumentální socha vojevůdce Žižky shlíží na metropoli od roku 1950.
Monumentální socha vojevůdce Žižky shlíží na metropoli od roku 1950. (Foto Národní muzeum, Sudekproject.cz, kolorizace čb snímků Aha!)

Že je socha Jana Žižky na pražském vrchu Vítkov jednou z největších jezdeckých soch na světě, se obecně ví. Méně už, jak monument viditelný téměř z každého místa v metropoli vypadá uvnitř. Na zoubek se mu po pěti letech dívají odborníci.

Kolos postavený na místě, kde 14. července 1420 prolévala krev během bitvy křižácká a husitská vojska, tu shlíží na Prahu od roku 1950. Zásadního restaurátorského zásahu se Žižka dočkal mezi roky 2009 až 2011. Od té doby jej jednou za čas odborníci kontrolují – v roce 2016 a právě nyní. „Prováděna je vizuální kontrola stavu bronzového pláště, dotažení šroubů uvnitř sochy. Pak také kontrola a čištění odtokových otvorů nebo vyhodnocení korozní rychlosti, tedy úbytku kovového materiálu v čase vlivem koroze, pomocí korozních kuponů,“ popsala Aha! Kristina Kvapilová, mluvčí Národního muzea. To pak na sociálních sítích v narážce na Oddyseovu lest během trójské války oznámilo: „Revize proběhla na výbornou. Počet řeckých vojáků nalezených uvnitř koně: Stále nula!“

Detaily do poslední nitky

Spolek pro zbudování Žižkova pomníku na Žižkově vznikl už roku 1882 a s obří sochou se počítalo již při stavbě památníku za první republiky. Vytvořil ji Bohumil Kafka (1878 – 1942) v ateliéru v Praze 6. Každý detail ladil k dokonalosti, vše muselo být realistické. Koně tvořil podle plemenného hřebce slezského norika Albina Thesea. Model byl hotov v roce 1941, po skončení války se pokračovalo, aby roku 1950 k 530. výročí bitvy na Vítkově socha poprvé zazářila tam, kde stojí dodnes. 

Jako v Tróji?

Muzeum ve svém komentáři naráželo na mýtus o trójském koni z řecké mytologie. Vypráví o lsti v závěru trójské války, kdy se skupina obléhajících Řeků pod vedením Odyssea ukryla do dřevěného koně, jenž byl falešným darem Trójanům. Když jej vtáhli do města, vojáci z něj vylezli, otevřeli zevnitř bránu a město Trója, které jim 10 let vzdorovalo, zakrátko dobyli.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.