Nový turistický cíle v Česku: Domov Žižky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nový turistický cíle v Česku: Domov Žižky

Tak se podle historiků tenkrát žilo.
Tak se podle historiků tenkrát žilo. (Foto Aha! – V. Hradská a Jihočeské muzeum)

Na dohled od Památníku Jana Žižky z Trocnova vyrostl nový archeoskanzen. Jde o repliku středověké vesničky se zemanským dvorcem, postavenou podle archeologických nálezů. Právě tam kdysi vyrůstal jeden z nejslavnějších Čechů Jan Žižka.

Komplex 13 interaktivních domů vyšel na více než 50 milionů. Přibližuje život lidí na přelomu 14. a 15. století. Zahrnuje obytná obydlí, hospodářské budovy, sýpky, stodoly, chlévy i zbrojnici. „Je postavený starými technikami z materiálů jako kdysi. Byly použity kámen, měkké dřevo, sláma, hrubě tesané trámy, došky, hliněná pec a i kachle jsou vyrobené středověkým způsobem, nechybí husitský vůz,“ řekl ředitel Jihočeského muzea František Štangl. Dvorec vypadá, jako by tam už 600 let stál. „Návštěvníci zjistí nejen to, jak se tenkrát žilo, ale i jak tehdejší dobu ovlivňovaly náboženství a války. Později přibydou hospodářská zvířata, aby dojem z reálného života byl co nejvěrnější,“ dodal František Štangl.

V učebnicích nebylo

Interaktivní prožitky spojené s prohlídkou jsou podle Hrocha pro lidi velkým lákadlem. „Uvidí i to, co v učebnicích nenajdou. Když si člověk nasadí ve zbrojnici helmu, zjistí, že má na hlavě pět kilo, že stlouct máslo dá pořádnou fušku nebo že ve středověku měl každý vlastní lžičku na jídlo a nosil ji všude s sebou,“ poznamenal Hroch.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.