Sněhová socha v Jilemnici změnila podobu: Místo Krakonoše hrabě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sněhová socha v Jilemnici změnila podobu: Místo Krakonoše hrabě

Autor Josef Dufek u dokončeného díla. Jilemnici bude zdobit, dokud se neoteplí.
Autor Josef Dufek u dokončeného díla. Jilemnici bude zdobit, dokud se neoteplí. (Foto Aha! – Ondřej Krotil, ČTK/R. Petrášek, ara)

Sněhová socha Krakonoše se v Jilemnici na Semilsku, bráně do Krkonoš, staví více než sto let. Letos je tomu poprvé jinak! Může za to hraběcí rod Harrachů, jehož počátek se datuje do 13. století.

Rok 2023 Národní památkový ústav totiž prohlásil rokem tohoto rodu. Na počest pánů Jilemnice zdobí náměstí sněhová podobizna hraběte Harracha v nadživotní velikosti. Město jí vzdává hold svému mecenáši. Na stavbu padlo asi 180 tun sněhu, který sem navezlo 11 náklaďáků. A byla to pořádná fuška, prozradil Aha! autor sochy Josef Dufek (75). „Každý rok jsem si vystačil s lopatkou a sekerou, letos díky velké zimě byl sníh promrzlý, takže jsem musel použít motorovou pilu,“ řekl tvůrce, který tu sochy staví již od roku 2000.

Tradice pokračuje

Tvorba nové sochy nemohla být v povolanějších rukou! Josef Dufek není prvním z rodu, kdo tvořil pro Jilemnici. Sám pochází z umělecké rodiny a kráčí v šlépějích svého děda, Rudolfa Zuzánka. Ten byl absolventem sochařské školy v Hořicích a pro Jilemnici i on zhotovil několik sněhových Krakonošů

.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.