Archeologický experiment na Hradecku: Pravěká studna dostane sestřičku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Archeologický experiment na Hradecku: Pravěká studna dostane sestřičku

Ukázka sestavování repliky studny.
Ukázka sestavování repliky studny. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Kopie pravěké dřevěné studny vykopané před sedmi roky u Ostrova na Chrudimsku vzniká v Archeoparku ve Všestarech. Historici ji tesají za použití replik dobových nástrojů i postupů, tak aby poznali, jak ji vyráběli před více než 7000 lety.

„Skládáme výrobní řetězec od pokácení stromů až po zkompletování studny,“ vysvětlil ředitel Archeoparku Radomír Tichý, který projekt vede. Experimentální archeologové, kteří při výrobě věrné a kompletní repliky chtějí prakticky ověřit původní řemeslnou dovednost, metody i způsob uvažování předků, jsou nyní zhruba v jedné třetině práce. V tuto chvíli už mají vyrobené jednotlivé části. Jejich štípání a opracování kamennými broušenými sekerami, teslicí a dalšími replikami pravěkých stavebních nástrojů jim zabralo dlouhé hodiny.

Pravěká neolitická studna v místě nálezu.

Kopii studny i části dubového originálu, který je nejstarší pravěkou dřevěnou konstrukcí na světě, bude mít možnost spatřit veřejnost. Východočeské muzeum v Pardubicích představí na výstavě Exit 91 / Vykopávky« prezentující významné vykopávky objevené při průzkumech během silničních staveb, která začne 8. května. „Neolitická studna z Ostrova je jedním z nejdůležitějších objevů poslední doby. Proto jsme se rozhodli na chystané výstavě návštěvníkům představit jak originální díly studny, tak kompletní repliku celé konstrukce. Tu vytvářejí experimentální archeologové pod vedením Radomíra Tichého,“ sdělil pak ředitel Východočeského muzea Pardubice Tomáš Libánek.

Světový unikát

Dřevěná studna, kterou archeologové našli při záchranném výzkumu pod budoucí dálnicí D35 u Ostrova v Pardubickém kraji, je nejstarší pravěká dřevěná struktura na světě. Potvrdil to dosavadní výzkum archeologů, kteří ji datují do let 5256 až 5255 před Kristem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.