Unikátní výstava historických těžítek: Krása na psacích stolech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Unikátní výstava historických těžítek: Krása na psacích stolech!

Věra Mundlová si prohlíží vystavené exponáty.
Věra Mundlová si prohlíží vystavené exponáty. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Unikátní výstava těžítek je nyní k vidění v Pavilonu skla v Klatovech. Představuje křehkou krásu křišťálových či malovaných exponátů od historických až po současné.

Těžítka, která dříve bývala součástí téměř každého pracovního stolu, jsou malými uměleckými díly. To jsou třeba ta se zatavenými barevnými květy. Hitem byla v první polovině 20. století. „Byla určená buď k prodeji, dělala se v sériích, nebo je vyráběli skláři podle své fantazie jako dárky. Dostal od někoho brambory, dal mu za ně těžítko,“ řekla Aha! kurátorka výstavy Jitka Lněničková (62). K vidění je 150 exponátů.

Zajímavá jsou pak těžítka s portréty. „To se udělá porcelánová destička bez glazury, přenese se na ni fotografie, která se překryje tenkou vrstvou skla, zapíchne se do ostrůvku uprostřed těžítka a celé se to převrství tlustou vrstvou čirého skla,“ vysvětila Jitka Lněničková. Nejstarším těžítkem na výstavě je lev na černém podstavci z roku 1862. Zajímavý u něj je podstavec. „Je z černého hyalitového skla, které v roce 1817 vynalezl hrabě Buquoy, který vlastnil sklárny na Novohradsku,“ řekla Lněničková.

Se zatavenými fotografiemi T. G. Masaryka z let 1918 až 1948.

Začalo to v Číně

Těžítka vznikla v Číně. Nejdříve šlo o kámen či podkovu, které se položily na papíry, aby neuletěly. Bohatší lidé chtěli mít něco lepšího, tak vznikala luxusní těžítka z bronzu, jadeitu a porcelánu. Měly podobu lva, draka či sedící postavy. Nejstarší známá těžítka jsou z období dynastie Ming (1368 až 1644).

Evropa se přidala

Do Evropy se těžítka z Číny dostala v 17. století. První se začala vyrábět ve Francii v 18. století. Šlo o broušené mramorové kvádříky. Brzy se začaly na trhu objevovat bronzové figurky, lvi, psi a draci. Za napoleonských válek na začátku 19. století, kdy kvůli výrobě kanonů bylo málo bronzu, se začala těžítka vyrábět ze skla, které se stalo dominantním.

Těžítka

  • Kde: Pavilon skla v Klatovech, Hostašova 917
  • Kdy: 13 až 16 hodin, víkend 11 až 16.30 hodin, do 10. dubna
  • Za kolik: 80 Kč, děti od 6 do 15 let, studenti do 26 let, senioři nad 65 let, ZP a ZTP 60 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.