Do muzea v Českých Budějovicích vtrhly tropy: Orchideje i masožravky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Do muzea v Českých Budějovicích vtrhly tropy: Orchideje i masožravky

Na výstavě je kolem tisícovky orchidejí. Lidé mají co obdivovat.
Na výstavě je kolem tisícovky orchidejí. Lidé mají co obdivovat. ( Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Orchideje, kam se člověk podívá. Úchvatný svět exotických rostlin, které svojí krásou a rozmanitostí berou dech, na 10 dní ovládl historické sály Jihočeského muzea.

K vidění jsou nejen orchideje, ale i kaktusy, tilandsie, sukulenty a masožravky s obřími kalichy. Visí v prostoru, jsou naaranžované ve skupinách i v osvětlených vitrínách. „Ve třech výstavních sálech je kolem tisíce orchidejí, 300 kaktusů a sukulentů a asi 200 masožravek od různých pěstitelů,“ řekl Zdeněk Kletečka z Jihočeského muzea. Podle odborníků se lidé nemusejí bát, že péči o orchideje nezvládnou. Kultivarů je obrovské množství a ty jsou schopné přežít i v nenáročných podmínkách. „Stále větší oblibu u lidí mají i masožravky. Máme tu pořádné exempláře. Tyto rostliny jsou schopné usmrtit i malé obratlovce, třeba i myš,“ dodal Kletečka.

Průvan je zabiják

Podle zkušeného pěstitele orchidejí Pavla Roubína z Jílovic je velmi důležité, aby si lidé předem něco o pěstování orchidejí přečetli. „Je dobré být připraven a pak teprve nakupovat rostliny. Když už člověk něco ví, pak ho nenapadne třeba otevřít na orchidej okno, nebo ji postavit do průvanu. To je pro ni zabiják,“ řekl Roubín.

Jak je udržet při životě

Orchidej nemá ráda přímé slunce. Je vhodné ji postavit za okno na východní nebo západní straně.

Zaléváme odstátou vodou, nejlepší zálivkou je voda dešťová.

Maximlně 1x za týden postavte květník do vody, vyndejte a nechat okapat. Nesmí stát ve vodě.

Teplota vody by měla být podobná jako teplota v místnosti, rozhodně ne studená.

Hnojte hnojivem určeným pro orchideje, případně Kristalonem.

Výstava orchideí

Kdy: Od 4. do 13. února, denně od 9 do 17.30 hodin

Kde: Jihočeské muzeum, Dukelská ulice, České Budějovice

Za kolik: 60 Kč, senioři, děti a studenti 30 Kč, rodinné vstupné je 130 Kč

Co s výhonem po odkvětu?

Víte, jaká je nejčastější otázka začátečníků? Zda mají ustřihnout výhon po odkvětu nebo zanechat a čekat na další kvetení. Odpovědi se různí. Někdo radí střihat, někdo to odmítá. A co na to odborníci? „Je to o vzhledu a tvaru. Pokud chcete pěkný, bohatý, nový výhon, je dobré ten starý ustřihnout celý. Ty starší výhony sice opět vykvetou, ale květů bývá méně a šlahoun je nevzhledný,“ vysvětlil Pavel Roubín.

Použijte slupku a lógr

Rostlině se nedaří, nekvete a vy nemáte doma speciální hnojivo pro orchideje? Nezoufejte. Pomůže obyčejná slupka od banánu. Napusťte do mísy vodu a nechte v ní slupku vylouhovat. Pak na přibližně hodinu postavte rostlinu do této lázně, vyndejte a nechte okapat. Opakujte po cca 10 dnech, mezitím nezalévejte. Dalším tipem je využití lógru z turecké kávy. Sedlina by měla být pro kořeny orchideje skvělým hnojivem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.