Kvetou vzácné orchideje-vstavače: LOUKY OZDOBILY FIALOVÉ ŠPERKY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kvetou vzácné orchideje-vstavače: LOUKY OZDOBILY FIALOVÉ ŠPERKY

Půvabné orchideje kvetou např. ve Velkých Karlovicích na Valašsku.
Půvabné orchideje kvetou např. ve Velkých Karlovicích na Valašsku. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Na loukách chráněných území, a nejen tam, v těchto dnech rozkvétají vzácné orchideje- vstavače.

Pozornost poutají zejména sytou fialovou barvou. „Na vlhčích loukách kvete prstnatec májový. Naopak sušší místa má rád vstavač mužský. V celém Zlínském kraji je rozptýleno bezmála třicet druhů orchidejí,“ popsal Jiří Ohryzek (41) z Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. „I pokud nejsou na chráněném území, nesmí se trhat. Jde o ohrožené druhy,“ dodal. Orchidejím se prý obzvláště daří, pokud hospodáři louky kosí nebo je čas od času nechají spást.

AFRODIZIAKUM
Název vstavače je odvozen od vzhledu hlíz, které připomínají mužské pohlavní orgány. V minulosti byly hlízy vstavačů sbírány pro údajně značné léčebné účinky. Vliv na to měla dávná a absurdní představa, že části rostlinného »těla« mají vliv na ty části lidského těla, jež připomínají. Sušené a drcené hlízy vstavačů, které jsou podobné varlatům, muži používali jako afrodiziakum. V zemích Blízkého východu byly proto drancovány.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.