Feťák a bezdomovec René Kytka (45): Láska mi dala smysl života! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Feťák a bezdomovec René Kytka (45): Láska mi dala smysl života!

René Kytka
René Kytka (Foto Aha! – Helena Lacinová, archiv Reného Kytky, Město Kadaň)

Rozpadl se mu vztah, bral drogy, nepracoval, patnáct let žije jako bezdomovec. René Kytka (45) z Kadaně byl s osudem smířený, změnu nečekal, přesto přišla. Křídla, která ho vynáší ze dna společnosti, mu dala láska.

Znali se už dříve a zhruba před dvěma měsíci se nahodile potkali. „Já tě miluji celý život, řekla mi a já jako kdybych ožil. Začaly se sypat nápady. Třeba se štědrovečerní večeří pro osamělé lidi. Po dvaadvaceti letech jí zemřel partner, mě bere takového, jaký jsem,“ jihnul Kytka. Začal působit jako dobrovolník města, organizuje úklidové brigády. Pomáhá lidem se stejným osudem. „Třikrát už zorganizoval úklid v okolí Kadaně. Město přistavovalo kontejner. Místní komunita bezdomovců ho uznává. Je taková spojka,“ potvrdil místostarosta Kadaně Jan Losenický.

Kousek za městem má postavený obytný karavan. Po cestě k němu nebyl na zemi jediný papírek. „Uklízím v celém okolí, na oplátku, že tady mohu bivakovat,“ řekl. Dříve žil ve stanu, po sklepích, nebo si postavil přístřešek z prken a starých koberců. „Chtěl bych ale začít normální život,“ přeje si. Od středy má vyučený zámečník a instalatér zaměstnání. „Byl jsem přijat na zámečnické práce,“ pochlubil se.

Máma alkoholička
„Jsem montérské dítě, otce neznám. Máma mě porodila v Kutné Hoře někde na čundru. Byla alkoholička. Byl jsem pořád sám, nebo ji hledal po hospodách. Dnes mi ale občas vypomůže,“ popisuje.

Na ulici po rozchodu
Měl práci, partnerku a narodila se jim dcera (dnes 23). Společně ji vychovávali do tří let. Pak si ji bral na návštěvy. „Od 7 let jsem ji neviděl. Její matka mi začala bránit v kontaktu, pak jsem to vzdal,“ řekl s tím, že na alimentech nedluží. „Chápu dceru, že mě nechce znát. Jsem rád, že vystudovala vysokou školu, a hlavně nedroguje,“ řekl. S novou partnerkou provozoval sezonní hospodu a kemp. Po rozpadu dalšího vztahu skončil na drogách a na ulici.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.