Z hortenzie vyrostl nádherný strom! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Z hortenzie vyrostl nádherný strom!

Takhle vypadá jedna rostlina hortenzie v květu.
Takhle vypadá jedna rostlina hortenzie v květu. (Foto Jana Markovcová)

Ráj hortenzií má na své zahradě Jana Markovcová ze Strakonicka. Desítky obřích keřů vzbuzují obdiv. Nejvíc milovníky květin udivuje hortenzie ve tvaru stromu, který má korunu ze záplavy květů.

Naroubovanou hortenzii latnatou koupila pěstitelka před pěti lety u zahradníka. „Tenkrát měla 60 centimetrů a tohle z ní nakonec vyrostlo. Ukazovala jsem ji zahradníkovi. Prý něco takového ještě neviděl,“ uvedla Jana Markovcová. O své květiny se sice stará s láskou, žádnou zvláštní péči ale stromu obsypanému květy prý neposkytla. „Ani ho nehnojím. Možná příští rok sestřihnu větve na polovinu. Ještě jsem to za těch pět let neudělala, ale prý se to má dělat pravidelně,“ uvedla zahradnice.
A jak si vysvětluje, že se u ní všem hortenziím tak dobře daří? „Mám tu asi 60 hortenzií v květu. Mají rády kyselou půdu, a to my tu máme. Stačí trochu jiné složení země a už tak nevyrostou ani tolik nekvetou. Na zimu je lehce přihrnuji, snesou i mráz minus 20 stupňů Celsia. Na jaře pak odstraním suché květy,“ popsala své zkušenosti.

Proč mění barvu?
Změna barvy květu často pěstitele zaskočí. Důvodem je složení půdy. Pokud je půda kyselá, je květ modrý, jestliže je méně kyselá, přechází barva květu do růžova. Nejvíce citlivá na změnu barvy je hortenzie velkolistá.

Královna zahrad
Domovem hortenzií je Japonsko, odtud se rozšířily i do Číny. Do Evropy ji přivezl francouzský botanik a pojmenoval ji po své přítelkyni Hortensii Barté. Díky své kráse se stala nekorunovanou královnou zahrad a parků. Svědčí jí polostín, pravidelná závlaha dešťovou vodou a kyselá půda. Naopak nesnáší přemokření, hluboký stín ani intenzivní slunce a také nepropustnou a kamenitou půdu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.