Na Šumavě se roztahuje jedovatá kytka z Ameriky: Lupiny ničí české rostliny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Na Šumavě se roztahuje jedovatá kytka z Ameriky: Lupiny ničí české rostliny

Dobrovolníci se pustili do boje s lupinou.
Dobrovolníci se pustili do boje s lupinou. (Foto pro Aha! – Štěpán Rosenkranz)

V zahrádkách je to kvetoucí krasavice, na Šumavě jsou jí ale plné louky. Lupina mnoholistá, známá jako vlčí bob, je nevítaným vetřelcem. Vytlačuje původní rostliny a ochránci přírody před rozpínavým nepřítelem varují! Modrá květenství lupiny zaplavila mnoho míst na Šumavě. Je jí tolik, že dobrovolníci ve spolupráci s ochránci přírody začali s její likvidací.

„V rámci akce nazvané Hrrr na lupinu se skupina dobrovolníků pustila do vytrhávání této rostliny ve velkém. Zděšení turisté pak volali na správu parku, že lidé ničí v chráněných lokalitách květiny. Ve skutečnosti jde ale o nejvýraznější invazivní druh na Šumavě,“ řekl Aha! mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. Lupina, která nemá v Česku přirozeného nepřítele, se šíří i v severských státech Evropy. „Produkuje obrovské množství semen, která jsou schopná vyklíčit třeba i po deseti letech. Je velká,  má dlouhé kořeny a vyrůstá brzy na jaře, takže ostatním rostlinám nedává moc šancí,“ dodal Dvořák. Lupina se vyskytuje nejen v okolí obcí, jako jsou Kvilda, Filipova Huť či Stožec, ale už i daleko od zastavěných oblastí v samém srdci Šumavy.

Lupina mnoholistá
Je vytrvalá rostlina, která pochází se Severní Ameriky. V Česku je invazivním druhem, který poškozuje tuzemský ekosystém. Celá rostlina je jedovatá. Obsahuje látky, které poškozují jaterní tkáň, nervový systém, srdce i ledviny. Při vážném zasažení může člověk dokonce zemřít, při slabším způsobuje rostlina halucinace. Vysoce toxické jsou i její hybridy, které si lidé sázejí na zahrádkách.

Šíří ji i turisté
K šíření lupiny přispívají sami turisté, kteří ji utrhnou a poodnesou o pár kilometrů dál, kde se vysemení. „Musí se vytrhat tak, aby nevypadávala semena, a úplně zlikvidovat buď v kompostárnách, nebo spalovnách,“ popsala účinný způsob boje ekoložka Správy NP Šumava Romana Roučková.

Přečtěte si
yokky
25. 6. 2020 • 14:42

krasna kvetina,u Nas je to symbol

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.