Škeble a raci se stěhují | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Škeble a raci se stěhují

Zvířecí záchranář Radek Zeman sbírá škeble ze dna přehrady.
Zvířecí záchranář Radek Zeman sbírá škeble ze dna přehrady. (Foto DESOP)

Chráněné škeble zachraňují ochránci přírody ve vodní nádrži České údolí v Plzni. Vybírají je z bahna a v kýblech převážejí jinam. Přemístili jich už přes pět tisíc.

Vodní hladina v nádrži teď každý den klesá o 30 cm. Opravuje se totiž most vedoucí přes přehradu a je nutné obnažit jeho pilíře. Škeble tak končí mimo vodu v bahně. „Každý den sem přijdu po práci a jsem tu až do setmění. Když nasbírám plné kýble, odvezu je vysypat do míst, kde do nádrže přitéká řeka Radbuza. Tam je vody dostatek,“ řekl Radek Zeman.

Ohrožený velevrub
V přehradě se vyskytuje i velevrub malířský. Tato škeble je na Červeném seznamu ohrožených živočichů a rostlin, který každé dva roky vydává Mezinárodní svaz ochrany přírody.

Vzácní raci říční
„Udivilo nás, že tu žije v Česku původní rak říční, kterého vytlačují invazivní raci signální a pruhovaní, kteří se do Evropy dostali z USA. Ti se v nádrži nevyskytují, což je dobře,“ řekl ochránce přírody Karel Makoň.



Přečtěte si
-bello-
20. 9. 2020 • 12:49

Díky za tyhle lidi, kterým není všechno jedno !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.